Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvoltat o nouă varietate de sorg, care ar putea înlocui cu succes porumbul în zonele predispuse la secetă.
Spre deosebire de sorgul convenţional, care este o cultură foarte răspândită în Africa, China, Statele Unite ale Americii şi Australia, acest nou soi nu mai devine toxic atunci când este expus la secetă pe termen lung.
Sorgul poate fi considerat o alternativă bună la cultura porumbului, deoarece este mult mai rezistent la temperaturi ridicate şi produce o cantitate mai mare de biomasă. Cu toate acestea, atunci când este expus la secetă prelungită, planta produce o toxină numită durină, care, intrând în contact cu o enzimă din stomacul animalelor (emulsina), se descompune în acid cianhidric sau acid prussic. Din această cauză, fermierii australieni suferă anual pierderi de sute de milioane de dolari.
„În condiţii de secetă severă, atunci când există o mare cerere de furaje, agricultorii nu mai pot folosi această cultură ca hrană pentru animale”, susţin cercetătorii danezi. În schimb, tulpina de sorg nou creată în colaborare cu profesori de la Universitatea Monash din Australia nu mai secretă această toxină, înlăturând astfel orice pericol pentru animale.
În loc să apeleze la ingineria genetică, pentru ameliorarea plantelor cercetatorii au folosit metode avansate de screening molecular la nivel biologic şi biochimic.
„Aceasta este o descoperire care, la nivel global, poate fi foarte importantă pentru agricultură. În special în regiunile mai calde, unde seceta va deveni un fenomen tot mai des întâlnit pe viitor în contextul schimbărilor climatice anunţate. Fermierii vor putea de acum înainte să-şi hrănească animalele cu sorg, fără a fi nevoiţi să apeleze la alte tipuri de furaje”, susţin cercetătorii.