Adama
AGRICOVER

Un nou episod din serialul "Să distrugem producătorul, cu televizorul". Reacţii din sector? Vreo două...

Publicat: 02 august 2017 - 17:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Industria alimentară românească este atacată, intenţionat sau nu, cu tot felul de aberaţii! Cu dată recentă, un ONG intitulat Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, obligată să îşi schimbe numele pentru că inducea în eroare confuzia cu instituţia de stat ANPC - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului), care se prezintă ca fiind membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, lansează, periodic, atacuri ce vizează câte un produs alimentar.

Au fost „studiate”, pe rând, salamul, pasta de tomate, pâinea, produse de panificaţie, preparate din carne, conservele de legume şi din carne, iaurtul. Cea mai recentă ştire, preluată şi prezentată cu titlu de senzaţional de mai toată presa, de la cea de scandal până la televiziunile de ştiri, este despre telemeaua cu adaos de soluţie de dezgheţat drumurile!

Scopul declarat este nobil: studiul despre cum este produsă telemeaua şi despre ce efecte are consumul acestui produs asupra sănătăţii ar face parte dintr-o Campanie de informare şi educare intitulată „Să învăţăm să înţelegem eticheta!”. Numai că, ceea ce fac cei de la APC este departe de a informa consumatorii corect şi competent. Un profesor de Ştiinţe Economice vorbeşte despre „tratamente nefireşti aplicate laptelui”, iar un medic pediatru avertizează asupra faptului că „există o relaţie de cauzalitate directă între consumul produselor lactate şi declanşarea afecţiunilor cronice specifice societăţii occidentale”, precum boli de inimă, diabet, cancer, obezitate, demenţă!

Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL (Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui), singurul care a reacţionat deocamdată, a observat că sunt vizate toate brandurile de telemea, „de la cel mai mic producător din Covasna, până la multinaţionale”. Când loveşti în sectorul alimentar, consecinţele le suportă toţi cei implicaţi. Ai omorât un procesator, dar în spatele lui sunt sute de producători. De ce nu reacţionează fermierii când apar astfel de declaraţii? Dar Ministerul Agriculturii? Dar instituţiile statului - ANPC şi ANSVSA, acuzate, implicit, de incompetenţă şi de faptul că permit ca astfel de produse „otrăvitoare” să ajungă pe raft?

Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, spune că producătorii de lapte au cerut, când discutau legea etichetării laptelui, o iniţativă parlamentară sau a organizaţiilor profesionale prin care oricine face o afirmaţie dăunătoare producătorilor dintr-un sector şi nu are dovezi, să poată fi tras la răspundere şi să îi poată fi imputate toate pierderile din sector cauzate de declaraţiile respective. O idee bună, dar care nu s-a concretizat...

PS: La finalul lunii iulie, APC a cerut demisia lui Petre Daea, „pentru modul în care a gestionat acţiunea privind produsele alimentare susceptibile de dublu standard şi pentru modul defectuos în care a prezentat rezultatele analizei”. Din datele prezentate de MADR, APC a tras concluzia că ar fi vorba, de fapt, despre „o neîndeplinire de către comercianţii din România a caracteristicilor prescrise pe eticheta produselor şi nu existenţa unui dublu standard al produselor analizate”... Păi, cum vine asta?!

Vizualizat: 846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii