Industria alimentară românească este atacată, intenţionat sau nu, cu tot felul de aberaţii! Cu dată recentă, un ONG intitulat Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, obligată să îşi schimbe numele pentru că inducea în eroare confuzia cu instituţia de stat ANPC - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului), care se prezintă ca fiind membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, lansează, periodic, atacuri ce vizează câte un produs alimentar.
Au fost „studiate”, pe rând, salamul, pasta de tomate, pâinea, produse de panificaţie, preparate din carne, conservele de legume şi din carne, iaurtul. Cea mai recentă ştire, preluată şi prezentată cu titlu de senzaţional de mai toată presa, de la cea de scandal până la televiziunile de ştiri, este despre telemeaua cu adaos de soluţie de dezgheţat drumurile!
Scopul declarat este nobil: studiul despre cum este produsă telemeaua şi despre ce efecte are consumul acestui produs asupra sănătăţii ar face parte dintr-o Campanie de informare şi educare intitulată „Să învăţăm să înţelegem eticheta!”. Numai că, ceea ce fac cei de la APC este departe de a informa consumatorii corect şi competent. Un profesor de Ştiinţe Economice vorbeşte despre „tratamente nefireşti aplicate laptelui”, iar un medic pediatru avertizează asupra faptului că „există o relaţie de cauzalitate directă între consumul produselor lactate şi declanşarea afecţiunilor cronice specifice societăţii occidentale”, precum boli de inimă, diabet, cancer, obezitate, demenţă!
Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL (Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui), singurul care a reacţionat deocamdată, a observat că sunt vizate toate brandurile de telemea, „de la cel mai mic producător din Covasna, până la multinaţionale”. Când loveşti în sectorul alimentar, consecinţele le suportă toţi cei implicaţi. Ai omorât un procesator, dar în spatele lui sunt sute de producători. De ce nu reacţionează fermierii când apar astfel de declaraţii? Dar Ministerul Agriculturii? Dar instituţiile statului - ANPC şi ANSVSA, acuzate, implicit, de incompetenţă şi de faptul că permit ca astfel de produse „otrăvitoare” să ajungă pe raft?
Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, spune că producătorii de lapte au cerut, când discutau legea etichetării laptelui, o iniţativă parlamentară sau a organizaţiilor profesionale prin care oricine face o afirmaţie dăunătoare producătorilor dintr-un sector şi nu are dovezi, să poată fi tras la răspundere şi să îi poată fi imputate toate pierderile din sector cauzate de declaraţiile respective. O idee bună, dar care nu s-a concretizat...
PS: La finalul lunii iulie, APC a cerut demisia lui Petre Daea, „pentru modul în care a gestionat acţiunea privind produsele alimentare susceptibile de dublu standard şi pentru modul defectuos în care a prezentat rezultatele analizei”. Din datele prezentate de MADR, APC a tras concluzia că ar fi vorba, de fapt, despre „o neîndeplinire de către comercianţii din România a caracteristicilor prescrise pe eticheta produselor şi nu existenţa unui dublu standard al produselor analizate”... Păi, cum vine asta?!