Adama
AGRICOVER

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

Publicat: 15 iulie 2020 - 11:49
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a publicat perspectivele pe termen scurt privind producţia şi consumul de produse agricole. Sunt încă incertitudini în ceea ce priveşte impactul crizei coronavirusului și costurile redresării economice. Cu toate că lanțul de aprovizionare cu alimente a rezistat pe parcursul crizei, odată cu ridicarea progresivă a măsurilor de blocare în toată Europa ar trebui să crească cererea, în special pentru restaurante, baruri și cafenele. Dar pe termen scurt, nu se va reveni la nivelul din 2019 din cauza reducerii puterii de cumpărare. În consecință, prețurile vor creşte.

Criza COVID-19 și măsurile conexe luate de statele membre UE au afectat cererea şi mai puţin oferta. Acest lucru se reflectă în perspectivele de producție bune pentru diverse sectoare precum lactate, zahăr, carne de porc, ulei de măsline, vin și roșii. Şi perspectivele de export rămân în general bune.

Cultura mare

Pentru sezonul 2020/2021, producția de cereale a UE este prognozată la 286,3 milioane tone, în scădere cu 2,7% față de 2019/2020, dar cu 1,7% peste media ultimilor 5 ani. Acest lucru se explică prin suprafața mai mică cultivată cu cereale de iarnă și datorită secetei care a afectat dezvoltarea culturilor, în special a grâului. Ploile la sfârșitul lunii mai și din iunie au scăzut presiunea asupra culturilor de vară.

Comisia Europeană estimează o scădere cu 0,6% a consumului de cereale în statele membre, în sezonul 2019/2020, în principal din cauza unei cereri reduse din partea brutăriilor, dar este aşteptată o redresare în 2020/2021.

În ceea ce privește semințele oleaginoase și culturile proteice, producția de rapiță în sezonul 2020/2021 ar trebui să fie la un nivel similar cu cel din 2019/2020, cca. 15,4 milioane tone. Producția de floarea-soarelui urmează să atingă 10,4 milioane tone, în creștere cu 3,7% față de 2019/2020. Producția de soia și culturi proteine ar trebui să crească, de asemenea, până la 2,8 milioane tone, respectiv 4,5 milioane tone. Este prevăzută o ușoară scădere a volumelor procesate în 2020/2021, o cerere stabilă de şroturi proteice și o recuperare lentă a utilizării uleiurilor vegetale.

Producția de zahăr 2020/2021 ar trebui să rămână la același nivel ca în 2019/2020, în ciuda unei scăderi de 3% a suprafeței cultivate cu sfeclă de zahăr. Cererea mai redusă de etanol și scăderea vânzărilor de servicii alimentare ar trebui să conducă la un consum mai mic de zahăr în UE.

Culturi specializate

În 2019/2020, producția de ulei de măsline din UE a rămas cu 4% sub media ultimilor 5 ani. Măsurile luate în timpul crizei coronavirus au contribuit la creșterea vânzărilor cu amănuntul și la utilizarea uleiului de măsline în industria alimentară (de exemplu, la conserve), cu toate acestea, un sezonul estival slab va contribui în continuare la reducerea cererii de servicii alimentare. În general, consumul UE de ulei de masline ar putea crește în continuare cu 6% în 2019/20 iar producția va ajunge la 2,3 milioane tone (în creștere cu 20% față de 2019/2020).

În acelaşi timp, consumul de vin va scădea cu 7% din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Totuşi, producţia vinificată pentru alte utilizări, cum ar fi oțet și alcool, ar trebui să crească cu 33%. Puternic afectate, exporturile de vin din UE și importurile se preconizează că se vor reduce cu 7%, respectiv cu 8% în 2019/2020.

Legume şi fructe

În ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor, prețurile mărelor a crescut foarte mult în ultimele luni, din cauza unei producţii mici în 2019/2020 și a unei cereri mari în timpul celor trei luni de izolare.

Se preconizează o producție scăzută piersici și nectarine, numai 3,1 milioane tone, un nou recor negativ, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a reducerii suprafeţelor cultivate din cauza prețurilor mici și a costurilor ridicate de producție. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra prețurilor, care au crescut deja cu 19% în primele șapte săptămâni ale sezonului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Producția de roșii proaspete urmează să rămână stabilă în 2020, cu o scădere a producției în Spania, dar compensată de o creștere preconizată în Polonia. Consumul UE de roșii proaspete va cunoaşte o scădere ușoară, cu 1%, în 2020.

Vizualizat: 1277 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

COMUNICAT. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, la ora 12, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea pentru modificarea și completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan este constituțională. Legea impune o serie de condiții la vânzarea terenurilor agricole astfel încât cetățenii străini să nu mai poată cumpăra teren în România.

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său, este precizat într-un comunicat al CCR.

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

SCHIMBARE RADICALĂ. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că sprijinul cuplat trebuie obligatoriu legat de producție. Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie și cu o valoare importantă pe hectar, în sectorul vegetal fiind acordată pentru anumite culturi agricole. Sprijinul cuplat din vegetal este legat și acum de obținerea unor producții, în schimb, în zootehnie, plata sprijinului cuplat nu a fost condiționată de producție.

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

STOP CERERI PENTRU SUBVENȚII APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi că nicio cerere unică de plată depusă de fermieri după data de 10 iulie 2020 nu este admisă la plata subvențiilor. Pentru acest an, vor încasa subvenții agricole un număr de 830.898 de fermieri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii