În majoritatea statelor UE, campania de recoltare la orz este departe de a fi finalizată. De aceea, o analiză a balanţei ofertei şi cererii la orz în sezonul 2017/2018 ar putea părea timpurie.
Cu toate acestea, estimările iniţiale ale Consiliului Internaţional pentru Cereale (IGC) şi ale Comisiei Europene sunt similare, producţia UE de orz fiind estimată la 57,6 mil. tone, respectiv 57,5 mil. tone.
Dar cele mai mari diferenţe de prognoză au apărut între cei mai importanţi factori de analiză cu privire la evoluţia exporturilor UE. Comisia UE estimează pentru sezonul 2017/18 că exporturile de orz vor fi de cca 7 mil. tone, în scădere cu 1,1 mil. tone faţă de sezonul 2016/17, reflectând probabil şi începutul lent al campaniei europene de export.
Astfel, în primele patru săptămâni ale acestui sezon, UE a exportat doar 162 mii tone de orz, comparativ cu 731 mii tone în primele patru săptămâni ale sezonului 2016/17.
În acelaşi timp, IGC prognozează că exporturile UE ar putea ajunge la 11,2 mil. tone de orz, în creştere cu 2,8 mil. tone faţă de sezonul 2016/17.
Volumul comerţului mondial cu orz este de aşteptat să scadă în sezonul 2017/2018. Astfel, se estimează că China îşi va reduce achiziţiile de cereale (la 4 mil. tone, faţă de 6,3 mil. tone în sezonul trecut) şi se prevede, de asemenea, o concurenţă mai scăzută pentru exporturi. Spre exemplu, Australia, care se confruntă cu condiţii meteorologice dificile, va exporta mai puţin. La fel se va întâmpla şi în Ucraina.
Noul sezon (2017/2018) este abia la început, astfel că situaţia exporturilor de orz este încă incertă. Un ritm mai puternic al comerţului extern al UE ar putea să întărească aprovizionările interne şi să crească preţul european al orzului în raport cu alte cereale, în timp ce un ritm lent al exporturilor ar putea afecta preţurile.