Ucraina a solicitat Uniunii Europene să importe mai multe produse agricole autohtone, după ce Rusia a blocat o parte din livrările ucrainienilor.
Încă din luna iunie a anului trecut, UE şi Ucraina au implementat un sistem de cote pentru importurile de produse agricole scutite de plata taxelor vamale. Tot atunci, guvernul de la Moscova a început să restricţioneze importurile de produse agricole din Ucraina pe motiv că produsele europene ieftine invadează piaţa din Rusia via Ucraina. „Cerem Comisiei Europene să demareze discuţiile pentru creşterea cotelor la acele produse agricole la care cotele au fost îndeplinite rapid şi complet”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Vladyslava Rutytska.
Potrivit acordului cu UE, Ucraina poate exporta fără taxe vamale 950.000 de tone de grâu, 400.000 de tone de porumb şi 5.000 de tone de miere pe an. Însă, Vladyslava Rutytska a precizat că în cazul cerealelor cotele au fost îndeplinite încă din luna septembrie 2014 iar la miere cota a fost atinsă în luna ianuarie. „Am atins aceste cote foarte repede deoarece sunt mici”, a spus Rutytska, adăugând că guvernul de la Kiev se pregăteşte de negocieri cu UE pe această temă.
Rusia a refuzat Egiptul privind scutirea de la plata taxelor pentru importurile de grâu
Egiptul nu va fi scutit de la plata taxelor pentru importurile de grâu din Rusia, a anunţat recent Ministerul rus al Agriculturii, transmite RIA Novosti.
Pe fondul deprecierii masive a rublei, a devenit mai profitabil pentru agricultorii ruşi să-şi vândă în străinătate produsele, în loc de piaţa locală. În consecinţă. la 1 februarie 2015, Rusia a introdus o serie de bariere vamale în ideea de a frâna exporturile de cereale. „Legislaţia rusească stipulează că tarifele în vigoare sunt universale şi nu pot fi modificate în funcţie de situaţia persoanelor fizice, entităţilor sau ţărilor implicate în importurile şi exporturile de bunuri”, a precizat Ministerul rus al Agriculturii, într-un comunicat de presă.