Temperaturile ridicate şi seceta excesivă din ultimele luni au calamitat circa jumătate din suprafaţa agricolă cultivată cu porumb, o treime din cea cultivată cu floarea-soarelui şi o parte din culturile de viţă de vie, în judeţul Tulcea.
Potrivit datelor comunicate de Direcţia Agricolă, din cele circa 55.000 de hectare cultivate cu porumb au fost afectate 20.400 de hectare, peste 2.300 dintre acestea fiind calamitate integral. De asemenea, din cele circa 60.000 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, 20.000 de hectare au fost calamitate, 2.400 de hectare fiind integral afectate.
“Continuăm să mergem în teritoriu să vedem situaţia sesizată de fermierii tulceni. Problema este că în lipsa precipitaţiilor şi în contextul în care nici în septembrie nu va ploua, în judeţ nu se va mai putea însămânţa cultura de rapiţă. Va fi totodată problematică înfiinţarea culturilor de cereale, grâu şi orz, din cauză că terenul nu se poate pregăti. Arăturile s-au oprit”, a declarat directorul DADR, Vasile Gudu.
Potrivit acestuia, şi culturile de viţă de vie au fost afectate de secetă, fermierii intenţionând că înceapă în zilele următoare campania de recoltare. “Şi culturile de viţă de vie din zona Ostrov au fost afectate. Cred că producţia de vin va fi mai mică în acest an, dar calitatea va fi mai bună”, a menţionat Vasile Gudu.
“Acest an agricol a fost foarte greu. Toamna trecută a fost lipsită de precipitaţii, în timpul iernii zăpada s-a adunat pe drumuri judeţene şi naţionale lăsând descoperite culturile agricole, iar apoi a fost secetă. Aşa se face că am avut producţie la grâu de 1.200 kg/ha, o producţie la orz de 1.100 kg/ha şi una la rapiţă de 600-700 kg/ha. Anul agricol a fost cu adevărat unul dificil şi mă tem că va fi la fel în continuare, din cauză că nu avem umiditate, iar prognoza nu este una optimistă”, a precizat directorul DADR, Vasile Gudu. sursa: Agerpres