Încă un pas în PNDR 2014-2020. Trei măsuri de finanțare au fost deschise, marți, 14 iulie. Ghidurile solicitantului în versiunea finală, pentru fiecare dintre cele trei măsuri, pot fi consultate pe pagina oficială AFIR.
Lansarea măsurilor de finanțare a fost făcută de ministrul Daniel Constantin, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la sediul MADR din Bulevardul Carol. Cele trei măsuri, care completează șirul măsurilor de finanțare disponibile în acest moment pentru fermieri, sunt:
- submăsura 6.2 - sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Dispune de un fond 117.772.552 de euro iar alocarea financiara a sesiunii din 2015 (15 iulie – 30 octombrie) este de 44.164.707 de euro;
- submăsura 6.4 - investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Fond disponibil 57 de milioane de euro, iar aplicanții pot accesa până la 200.000 de euro;
- submăsura 4.3 - sprijin pentru investiții în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea și adaptarea sectoarelor agricol și forestier - componenta irigații, cu o alocare financiară totală aferentă de 435.294.118 de euro (FEADR + buget național), respectiv de o alocare financiară aferentă sesiunii 2015 de 218.000.000 de euro (FEADR + buget național). Poate fi accesată de organizații/federații ale utilizatorilor de apă înființate în conformitate cu legislația în vigoare, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și nu va depăși 1.000.000 de euro/proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune, respectiv 1.500.000 de euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare.
Prin PNDR 2007-2013 am finanțat proiecte pentru infrastructura secundară de irigații pentru o suprafață de peste 300.000 de hectare. Prin măsura lansată astăzi, deschidem sesiunea de primire de proiecte din partea organizațiilor și federațiilor ale utilizatorilor de apă înființate în conformitate cu legislația în vigoare, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, pentru a dezvolta infrastructura secundară pentru alte 400.000 de hectare, ceea ce ar duce la o creștere semnificativă a suprafețelor irigate și, implicit, la rezultate mai bune în ceea ce privește producțiile realizate de producătorii din zonele deservite de aceste sisteme de irigații, spune Daniel Constantin.
Șeful Agriculturii românești a mai spus că sistemul de care dispune acum AFIR îi permite să evalueze în fiecare lună proiectele depuse și într-un termen de maxim 90 de zile, fermierii sunt anunțați ce punctaj au totalizat. Până acum, nu vreau să greșesc, cea mai accesată măsură pare să fie cea pentru tineri fermieri, instalare tineri fermieri, lansată pe 25 martie, unde s-au depus deja aproximativ 225 de proiecte. Cât privește măsura LEADER, destinată Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) s-a depășit bugetul alocat, adaugă ministrul Agriculturii.