Cine merge de Crăciun în Napoli, Italia, trebuie să caute strada San Gregorio Armeno unde în fiecare vitrină sunt expuse presepi. Ce sunt presepi? Sunt scene create din lemn, carton, hârtie și alte materiale care descriu nașterea lui Iisus sau recreează scene din timpuri vechi. Artizanii de presepi muncesc tot anul pentru aceste mici opere de artă.
Statuetele sau scenele recreate în detalii fine sunt expuse în vitrinele magazinelor și vândute clienților. Există și un concurs de presepi, cu desemnarea titlului de cel mai bun în această artă. Familiile de italieni au făcut o tradiție din vizitarea străzii San Gregorio Armeno în ajunul de Crăciun.
Italia este profund credincioasă. Sărbătorile de iarnă sunt deschise de Imaculata care este pe 8 decembrie. Nimeni nu muncește, iar magazinele sunt închise. Sărbătoarea închinată Fecioarei Maria a fost instituită de Papa Sixtus IV în 1476 şi a fost declarată dogmă de catre Papa Pius IX în 1854 intitulată Ineffabilis Deus. Este și ziua în care se împodobește bradul de Crăciun. Ce este interesant, copiii nu-i trimit scrisori lui Babbo Natale (Moș Crăciun), le expediază epistole părinților în care le spun cât de mult îi iubesc.
Ce mănâncă italienii de Crăciun? Cina de Vigilia di Natale sau din Ajunul Crăciunului este pregătită din rețete tradiționale care diferă de la o regiune la alta. În Piemonte nu există Crăciun fără agnolotti, adică paste umplute cu carne, la Modena se mănâncă pește și roșii uscate, la Roma nu lipsește supa de pește și pastele cu brocoli, iar în Sardinia se mănâncă anghinare cu un preparat din măruntaie de miel.
Legenda Befanei
În ziua de Bobotează, în Italia, e sărbătoarea copiilor, Befana. Este vrăjitoarea cea bună care noaptea umple ciorapii copiiilor cu daruri. Potrivit legendei, cei trei magi s-au oprit să o întrebe pe Befana în ce direcție ar trebui să se îndrepte pentru a ajunge la Betleem și au invitat-o să li se alăture. Vrăjitoarea i-a refuzat, la fel a făcut când un păstor a îndemnat-o să meargă cu el pentru a-l onora pe copilul Iisus.
După căderea nopții, Befana ar fi zărit o lumină puternică în ceruri, lucru care a făcut-o să se întrebe dacă nu cumva a greșit cu refuzul ei. A adunat mai multe jucării rămase de la copiii ei și a fugit să-i ajungă din urmă pe magi și pe păstor. Belfana nu a reușit să îi găsească și nu ar fi descoperit nici grajdul în care se născuse Domnul. Legenda este că în fiecare an, Befana încearcă să-l găsească pe Iisus și pentru că nu reușește, dăruiește dulciuri și jucării copiilor cuminți. Copiilor obraznici le duce carbone dolce, bucăți de cărbune.