TESTE AUTORITATEA NAȚIONALĂ FITOSANITARĂ! Controale masive în mai multe lanțuri de magazine din România! Inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) au testat timp de o lună mai multe produse importate privind dublul standard de calitate între produsele vândute în România și aceleași produse vândute în Vestul Europei. Chiar dacă nu s-au depistat depășiri ale limitei de pesticide din legume, vă prezentăm un clasament al legumelor importate cu cele mai multe pesticide.
Pe primul loc, la egalitate, cu cele mai multe reziduuri de pesticide, sunt ardeiul importat din Olanda și salata verde importată din Italia. Autoritatea Fitosanitară a declarat că a descoperit nu mai puțin de 7 tipuri de pesticide. Ambele probe au fost luate din Carrefour.
Pe al doilea loc este tot salata verde, o probă prelevată din Kaufland, cu origine Italia, în cazul căreia s-au constatat 5 tipuri de reziduuri de pesticide.
Al treilea loc, în clasamentul pesticidelor pe care le înghițim din import, este o probă de ardei capia din Grecia comercializat în Lidl. Conține 4 tipuri de pesticide. La egalitate, pe același loc, este iarăși salata verde din Italia vândută de Kaufland şi o probă de castraveţi din Spania, în care au fost identificate tot 4 tipuri de pesticide.
Pe locul patru, cu trei tipuri de reziduuri de pesticide sunt ardeii importaţi din Spania.
Pe locul 5, cu câte două tipuri de pesticide sunt salata verde, castraveţii fabio importați din Spania și comercializaţi de Auchan şi roşii cherry din Italia.
Pe locul 6, cu câte un singur tip de pesticid sunt roşiile din Spania, probă prelevată din Kaufland, ardeiul din Spania, roşii cherry și baby din Olanda, castraveți din Olanda, broccoli din Italia.
Inspectorii ANF au prelevat probe din 11 lanţuri de magazine respectiv Carrefour, Selgros, Auchan, Metro, Billa, Cora, Mega Imege, Kaufland, Lidl, Penny şi Profi.
În total, au fost luate 175 de probe din produse alimentare: carne, pește, lapte, legume, fructe, miere, piure tomate și pastă de tomate. 46 de probe la carne – salam parizer, pate, ficat, etc., 46 probe la lapte, smântână, brânză, 16 probe la pește, conserve pește, 11 probe la miere, 4 probe la pasta tomate, 52 probe la legume, conopidă, mere, ardei gras, etc.
Toate sunt produse provenite din spațiul intracomunitar. Aceste probe au fost analizate în trei laboratoare independente. Datele despre pesticidele descoperite în legume au fost prezentate de ANF într-o conferință de presă, susținută pe 10 aprilie 2017, înainte de sărbătorile pascale, la Ministerul Agriculturii.