Valoarea producţiei vegetale din câmp depăşeşte 10 miliarde euro, anul acesta fiind un an bun atât pentru producţia de cereale, cât şi pentru cea de plante tehnice, legume şi fructe, iar piaţa neagră în sectorul cerealelor a scăzut drastic în acest an, a declarat, în 21 iulie a.c., ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în cadrul unei conferinţe pe teme de agricultură. Acesta a mai precizat că ministerul pe care îl conduce pregăteşte noi reglementări privind transportul cerealelor.
Una se recoltează, alta se raportează
Acesta a precizat că deşi are informaţii din ţară că media producţiei la hectar la grâu este de peste 4 tone, raportările oficiale către minister sunt mai mici, de numai 3,7-3,8 tone la hectar.
„Diferenţa dintre cantitatea recoltată şi cea raportată cred că este dată de o mentalitate a românilor de a declara mai puţin decât recoltează. Cred că, în fiecare an, cel puţin un milion de tone de cereale rămân în afara statisticilor pentru că se păstrează pentru consumul propriu. Este important însă că te poţi baza întotdeauna pe această rezervă, deşi cred că atât producătorul mare cât şi cel mic ar trebui să dea date cât mai exacte pentru că numai aşa se pot lua decizii corecte”, a precizat Tabără, citat de Agerpres.
Tabără: Piaţa neagră la cereale a scăzut drastic. Cred că este doar 10-15%
În ceea ce priveşte piaţa neagră din sectorul de cereale, ministrul Agriculturii consideră că aceasta a scăzut drastic, însă leagă reducerea evaziunii de măsura controalelor impuse la transportul cerealelor.
„În sectorul de cereale, anul acesta am asistat la reducere drastică (a pieţei negre – n.red.). Nu am date statistice, dar cred că reprezintă doar 10-15% din domeniul respectiv”, a menţionat Tabără, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe pe teme de agricultură.
Bonurile de cântar vor rămâne, pentru a a avea evidenţa producţiei, dar producătorii nu vor mai fi obligaţi să aibă cântar electronic
Potrivit acestuia, în domeniul transportului de cereale din câmp către depozite nu mai sunt probleme legate de bonul de cântar electronic, iar Ministerul Agriculturii pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă care va aduce toate reglementările în sector, după ce Hotărârea de Guvern 432/2011 privind reglementarea transportului de cereale pe drumurile publice din România a fost anulată.
„Acum producţia de cereale este transportată pe bonuri de însoţire şi de expediţie, nu pe bonuri de cântar, dar oricum aceste bonuri vor rămâne pentru a avea evidenţa producţiei. Nu îi vom obliga însă pe toţi producătorii să aibă un cântar electronic, ci o să o rezolvăm cu comunităţile locale şi primăriile care vor deţine cântare electronice”, a adăugat ministrul Agriculturii.