O suprafaţă de peste 1.300 de hectare de teren arabil din Alba este deţinută de străini, respectiv italieni, austrieci, elveţieni, turci, germani, dar şi elveţieni, spanioli, francezi şi americani.
În ultimii zece ani, suprafeţe întinse de teren arabil din Alba au ajuns, în proprietatea unor italieni, austrieci, turci, unguri, evrei, elveţieni, spanioli şi germani. Străinii şi-au dat seama că pot cumpăra foarte ieftin pământ agricol, direct de la persoane fizice, fără prea multă birocraţie.
Din datele oficiale prezentate de Direcţia Agricolă Alba există circa 40 de societăţi administrate de străini, care au în proprietate terenuri agricole din Alba, însă numărul ar putea fi mult mai mare, întrucât achiziţiile s-au făcut şi prin interpuşi.
5% din suprafaţa agricolă este dată străinilor
Oficial, aproximativ 80 de străini au ajuns să deţină peste 1.300 de hectare de teren arabil din Alba. Cifra reprezintă aproximativ 5% din toată suprafaţa agricolă a judeţului. Cel puţin pe hârtie, cele mai multe terenuri apar ca fiind cultivate. „Suprafeţele agricole cumpărate de cetăţenii străini sunt răsfirate pe mai multe localităţi din judeţ. Nu este o suprafaţă foarte mare, comparativ cu alte judeţe. Noi sperăm ca pământurile disponibile în judeţ să fie achiziţionate de români. Normal ar fi ca cine nu-l poate lucra, să-l dea în arendă. Pământul trebuie să fie o valoare naţională şi individuală şi aşa ar trebui să rămână. Unii renunţă prea uşor la dreptul de proprietate, chiar dacă străinii poate dau un preţ mai mare”, a spus Ioan Stanciu, director la Direcţia Agricolă Alba.
Noii proprietari vin din Israel, Turcia şi Italia
Cea mai mare suprafaţă deţinută de persoane fizice este în proprietatea a trei cetăţeni din Israel, care au cumpărat 50 de hectare la Oarda de Jos, acum cartier aparţinător al oraşului Alba Iulia. Suprafeţe importante aparţin străinilor în zona Jidvei-Şona, dar şi la Ighiu şi Vinţu de Jos.
La categoria persoane juridice, cea mai mare suprafaţă, de 371 de hectare în comuna Şona, aparţine firmei Procal SRL Alba Iulia, cu administrator din Turcia. Terenul este cultivat cu cereale. De asemenea, SC Agricola Menozi Bresala SRL Alba Iulia, cu proprietari italieni, are 360 de hectare în satul Ocnişoara, comuna Lopadea Nouă. Tot în această comună, în satul Asinip, societatea italiană Agricola Feraroni Gemmeli SRL, are 124 de hectare de teren agricol.
Pe teritoriul satului Şard, comuna Ighiu, sunt mai mulţi proprietari din Italia şi Austria, care au ridicat sau intenţionează să construiască locuinţe. În oraşul Aiud, regăsim un cetăţean american proprietar pe aproape trei hectare de teren, iar în satul Roseşti din comuna Albac (Munţii Apuseni), un cetăţean francez deţine 5,77 hectare. În zona comunelor Jidvei, Şona, dar şi a oraşului Blaj terenurile aparţin saşilor plecaţi în Germania înainte de 1990, care şi-au recuperat în ultimii ani proprietăţile de la statul român.
Deţinute de străini, cultivate de români
În Vinţu de Jos, oameni de afaceri din Austria, Italia şi Turcia deţin peste 25 de hectare de teren agricol. Dar nu ei practică agricultura, aşa cum era de aşteptat, pentru că suprafeţele sunt cultivate cu grâne...tot de români.
Nicolae Nemeş este unul dintre agricultorii care lucrează suprafeţe de teren arabil cumpărate acolo de italieni. Miza străinilor a fost valorificarea balastului din această zonă, însă, ulterior, s-au răzgândit. Hectarul de teren agricol se vinde în zonă cu aproximativ 10.000 lei. „Eu lucrez aproximativ nouă hectare de teren agricol, cumpărat de italieni pe raza comunei Vinţu de Jos, în zona Lunca Mare. Ei au forat, iniţial, în speranţa că vor găsi balast, dar se pare că n-au avut noroc. Ulterior, am încheiat un contract de arendare a suprafeţelor agricole, cu un administrator român, care are împuternicire de la italieni şi le-am cultivat cu cereale. Pentru noi este avantajos că nu a fărâmiţat terenul pe care noi îl lucrăm în zonă, pentru că străinii au cumpărat terenurile de la localnici, care aveau suprafeţe mai mari sau mai mici”, a explicat Nicolae Nemeş, administratorul asociaţiei agricole „Vinţana” din Vinţu de Jos.
Circa un sfert din terenuri sunt pârloagă
Conform datelor deţinute de Direcţia Agricolă Alba, în judeţ sunt înregistrate 120.000 de hectare de teren arabil. Dintre acestea, 30.000 de hectare au rămas pârloagă. Dacă această suprafaţă ar fi fost cultivată, spre exemplu, cu grâu, a cărui producţie a fost în această vară, în medie, de 3,6 tone la hectar, s-ar fi obţinut o producţie de 100 de tone de grâne.
Potrivit specialiştilor în agricultură, un hectar de teren arabil se vinde în zona de deal din Alba cu 1.000 de euro, iar în zonele de şes, cum este Galda de Jos, se încaseaază şi de aproape trei ori mai mult. „Cine vrea să vândă, ar trebui să mai aştepte un pic, să mai treacă criza, fiecare să avem o bucată de pământ, pe care să putem sta cu piciorul ca proprietari”, a completat şeful Direcţiei Agricole Alba.
sursa: adevărul.ro