Suprafața pregătită pentru irigat în 2023 se ridică la aproape 1,4 milioane hectare, din care, până la data de 18 mai, a fost contractată o suprafață de puțin peste 816.067 hectare.
Potrivit datelor ANIF, la data de 18 mai 2023, situația irigațiilor era următoarea:
Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) privind rezerva de umiditate din sol la data de 19 mai 2023, în cultura de grâu de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei și a Munteniei, local în nordul, estul, izolat centrul și sud-vestul Moldovei.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se înregistrează în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în nordul, estul și sudul Munteniei, izolat nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei.
În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, pe suprafețe extinse din Banat, Muntenia și Moldova, izolat sud-vestul și estul Dobrogei.
Conținutul de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată), în cea mai mare parte a Dobrogei, local în nordul, estul și sudul Munteniei, sudul, estul și sud-estul Moldovei, izolat în nord-vestul Banatului.