Sectorul agricol al Franţei este în declin. Numărul de exploataţii agricole s-a diminuat cu 26 % în intervalul de zece ani (2000-2010), iar locurile de muncă cu normă întreagă în acest sector au scăzut cu aproape acelaşi procent, până la 750.000.
În 2010, Franţa avea 490.000 de exploataţii faţă de 663.000 în 2000. Datele publicate de Minister arată totuşi că ritmul acestei scăderi a încetinit în raport cu deceniul precedent (- 3 % pe an faţă de - 3,5 %).
În comparaţie cu situaţia din Franţa, numărul de exploataţii a scăzut cu 24 % în Italia, cu 29 % în Olanda şi 36 % în Germania, în aceeaşi perioadă.
Cauzele: reducerea numărului de fermelor de tip "policultură - creşterea animalelor"
Cauzele acestei scăderi sunt reducerea numărului de ferme clasice funcţionând după modelul „policultură-creşterea animalelor” şi producerea unei concentrări în favoarea exploataţiilor foarte mari. Numărul exploataţiilor mici şi mijlocii „scade puternic, cel al marilor exploataţii se menţine la acelaşi nivel, iar cel exploataţiilor foarte mari creşte”, potrivit ministerului.
Tipul de exploataţii al căror număr a crescut uşor din 2010 sunt cele care cultivă cereale şi plante oleoproteaginoase (rapiţă, floarea soarelui). Toate celelalte tipuri de exploataţii sunt în scădere, mai ales fermele de creştere a animalelor. „Scăderea se observă mai ales în sectorul creşterii animalelor şi al policulturii-creşterea animalelor, micile ferme de bovine de lapte aproape că au dispărut”, iar marile ferme de animale s-au dezvoltat, potrivit aceleiaşi surse.
Consecinţele: scăderea numărului de locuri de muncă cu 22%
Consecinţa acestei situaţii este faptul că, în ultimii zece ani, suprafaţa medie a exploataţiilor a crescut cu 13 hectare, ajungând la 55 hectare în 2010. Un sfert din exploataţii au mai puţin de şase hectare, un sfert au peste 82 ha. Un procent de 10 % din cele mai mari exploataţii au peste 143 de hectare.
Cele 490.000 de exploataţii franceze generează 750.000 de locuri de muncă cu normă întreagă, ceea ce reprezintă o scădere de 22 %. Aceste locuri de muncă sunt ocupate de mai puţin de un milion de persoane. În total, 970.000 de persoane participă „în mod regulat”, potrivit ministerului, la munca din exploataţii. sursa: agerpres