Anunțul a fost făcut de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Diferența de suprafață ar reprezenta-o pajiștile la care s-a renunțat din două motive: fermierilor nu le-au mai fost concesionate sau aceste pajiști nu sunt eligibile pentru că se află la peste 1.800 m altitudine.
Nu s-a solicitat la plată toată suprafața și asta nu înseamnă că fermierii vor depune cererile unice pentru subvenții în perioada cu penalități. Pentru unele suprafețe s-ar putea să nu se depună cererile unice absolut deloc. De exemplu, în zona de pajiști, unde sunt câteva sute de mii de hectare. Sunt două motive pentru care fermierii au renunțat să încaseze subvenția pentru o parte din pajiști. Ori că nu au fost concesionate de către primării, astfel încât fermierul să poată să vină să ridice subvenția. Ori, a doua categorie se referă la interdicția pentru pajiștile care depășesc altitudinea de 1.800 m. Pentru aceste pajiști, fermierii nu mai pot face dovada încărcăturii pe pajiște prin cosit. La acea altitudine nu există vegetație care să poată fi cosită, prin urmare pajiștea alpină poate fi eligibilă doar dacă este asigurată încărcătura cu animale, spune George Turtoi.
Până în acest moment, suprafața declarată pentru plată la APIA este de 8,8 milioane ha, dar mai sunt în curs de închidere 420.000 ha, astfel că se va ajunge undeva la 9,3 milioane ha, susține Mihai Puțintei, șeful APIA.
Ministerul Agriculturii a modificat, la sfârșitul lunii mai, definiția utilizatorului de pajiști din Ordonanța 34/2013 privind administrarea și exploatarea pajiștilor. Astfel, fermierii care nu pot asigura încărcătura pe pășune cu animale, pot beneficia de plata pe suprafață dacă dovedesc că au cosit și vândut fânul, cel puțin o dată pe an. Fermierii fac dovada acestei activități agricole cu documentele fiscale.