Dacă anul acesta agricultorii suceveni şi-au umplut hambarele cu grâu, cartofi şi porumb, pentru 2012 veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Producţia agricolă de anul viitor este pusă sub semnul întrebării, dat fiind faptul că seceta din toamna acestui an nu a permis efectuarea lucrărilor agricole.
Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Florinel Răduţu Avăsăloaiei, susţine că agricultorii au început deja să îşi facă griji în privinţa producţiei de anul viitor la grâu, orz, triticale şi rapiţă. „Seceta din lunile august, septembrie şi octombrie a întârziat arăturile de toamnă, iar perioada optimă pentru însămânţat terenurile cu rapiţă, orz, orzoaică sau grâu a fost depăşită. Din cele 22.000 de hectare planificate a fi semănate cu grâu au fost semănate doar 2.500, la triticale au fost planificate 1.500 de ha, însă au fost semănate doar 150 ha, la orz din cele 500 de hectare au fost semănate doar 200 de hectare. Cele 700 de hectare semănate cu rapiţă sunt compromise deja. Această cultură a fost semănată în perioada optimă însă, pe de o parte, patul germinativ nu a fost pregătit aşa cum prevede tehnologia, iar de pe altă parte, seceta prelungită a compromis cultura”, a afirmat directorul Direcţiei Agricole Suceava.
Costuri de producţie mai ridicate şi culturi „la risc”
Pământul este atât de uscat încât utilajele nu au cum să înainteze. La grâul deja semănat, sămânţa nu a încolţit din cauza secetei.
Fermierii se arată îngrijoraţi. „Slăbesc patinele, se rup şuruburi, se seamană în condiţii foarte grele. Am tractoare de 200 CP Lamborghini, însă chiar şi aşa nu pot efectua lucrările agricole. Din cele 200 de hectare pe care am intenţionat să le semăn cu grâu şi orzoaică, am reuşit doar 100 de hectare. Nu am semănat niciun hectar de rapiţă, dar am înţeles că întreaga cultură este compromisă. Nici la culturile deja recoltate nu reuşim să ne scoatem nici măcar banii cheltuiţi cu lucrările agricole. A scăzut preţul pe kilogram la porumb, soia şi floarea soarelui”, a spus Gheorghe Abogătoaie, fermier din Plopeni-Salcea, citat de obiectivdesuceava.ro.
Rapiţa – cultura compromisă în totalitate
Cultura de rapiţă a fost compromisă în totalitate în judeţ. În comuna Muşeniţa, cele 70 de ha semănate cu această cultură în perioada optimă trebuie întoarse, însă, chiar şi aşa, aratul nu se poate efectua din cauza secetei.
Agricultorii vor fi nevoiţi să are pământul pentru a înlocui rapiţa deja semănată, cu o altă cultură, în primăvară. „Am semănat 20 de ha cu rapiţă, am tot sperat să plouă în toată această perioadă care s-a scurs însă nici pic de strop de ploaie. Şi noi şi ceilalţi fermieri din zonă vom fi nevoiţi să arăm culturile şi să le înlocuim cu o altă cultură agricolă. Dacă nu vom reuşi în această toamnă să efectuăm lucrări agricole atunci vom aştepta primăvara anului viitor poate vom avea mai mult noroc. Pe de o parte ne-am bucurat că am avut o producţie bună la cartofi, însă preţul de vânzare este foarte mic iar, pe de altă parte, nu avem noroc să semănam culturile de toamnă”, a spus Florica Babiaş, fermier din Muşeniţa.