Adama
AGRICOVER

Suceava: Culturile agricole de toamnă sunt compromise de secetă

Publicat: 07 octombrie 2011 - 13:44
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Dacă anul acesta agricultorii suceveni şi-au umplut hambarele cu grâu, cartofi şi porumb, pentru 2012 veştile nu sunt deloc îmbucurătoare. Producţia agricolă de anul viitor este pusă sub semnul întrebării, dat fiind faptul că seceta din toamna acestui an nu a permis efectuarea lucrărilor agricole. 

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Florinel Răduţu Avăsăloaiei, susţine că agricultorii au început deja să îşi facă griji în privinţa producţiei de anul viitor la grâu, orz, triticale şi rapiţă. „Seceta din lunile august, septembrie şi  octombrie a întârziat arăturile de toamnă, iar perioada optimă pentru însămânţat terenurile cu rapiţă, orz, orzoaică sau grâu a fost depăşită. Din cele 22.000 de hectare planificate a fi semănate cu grâu au fost semănate doar 2.500, la triticale au fost planificate 1.500 de ha, însă au fost semănate doar 150 ha, la orz din cele 500 de hectare au fost semănate doar 200 de hectare. Cele 700 de hectare semănate cu rapiţă sunt compromise deja. Această cultură a fost semănată în perioada optimă însă, pe de o parte, patul germinativ nu a fost pregătit aşa cum prevede tehnologia, iar de pe altă parte, seceta prelungită  a compromis cultura”, a afirmat directorul Direcţiei Agricole Suceava.

Costuri de producţie mai ridicate şi culturi „la risc”
Pământul este atât de uscat încât utilajele nu au cum să înainteze. La grâul deja semănat, sămânţa nu a încolţit din cauza secetei.

Fermierii se arată îngrijoraţi. „Slăbesc patinele, se rup şuruburi, se seamană în condiţii foarte grele. Am tractoare de 200 CP Lamborghini, însă chiar şi aşa nu pot efectua lucrările agricole. Din cele 200 de hectare pe care am intenţionat să le semăn cu grâu şi orzoaică, am reuşit doar 100 de hectare. Nu am semănat niciun hectar de rapiţă, dar am înţeles că întreaga cultură este compromisă. Nici la culturile deja recoltate nu reuşim să ne scoatem nici măcar banii cheltuiţi cu lucrările agricole. A scăzut preţul pe kilogram la porumb, soia şi floarea soarelui”, a spus Gheorghe Abogătoaie, fermier din Plopeni-Salcea, citat de obiectivdesuceava.ro.

Rapiţa – cultura compromisă în totalitate
Cultura de rapiţă a fost compromisă în totalitate în judeţ. În comuna Muşeniţa, cele 70 de ha semănate cu această cultură în perioada optimă trebuie întoarse, însă, chiar şi aşa, aratul nu se poate efectua din cauza secetei.

Agricultorii vor fi nevoiţi să are pământul pentru a înlocui rapiţa deja semănată, cu o altă cultură, în primăvară. „Am semănat 20 de ha cu rapiţă, am tot sperat să plouă în toată această perioadă care s-a scurs însă nici pic de strop de ploaie. Şi noi şi ceilalţi fermieri din zonă vom fi nevoiţi să arăm culturile şi să le înlocuim cu o altă cultură agricolă. Dacă nu vom reuşi în această toamnă să efectuăm lucrări agricole atunci vom aştepta primăvara anului viitor poate vom avea mai mult noroc. Pe de o parte ne-am bucurat că am avut o producţie bună la cartofi, însă preţul de vânzare este foarte mic iar, pe de altă parte, nu avem noroc să semănam culturile de toamnă”, a spus Florica Babiaş, fermier din Muşeniţa.

Vizualizat: 1869 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

BULETIN AGROMETEOROLOGIC  06 – 12 Octombrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 06 – 12 Octombrie 2011

Caracteristici meteorologice
La începutul şi sfârşitul intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, iar în restul zilelor, o vreme normală pentru această perioadă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

ANM: Intensitatea fenomenului de secetă în România – 2011

ANM: Intensitatea fenomenului de secetă în România – 2011

La data de 07 octombrie 2011, rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm înregistrează valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Arad: Seceta reduce cantitatea de vin şi creşte preţul grâului

Arad: Seceta reduce cantitatea de vin şi creşte preţul grâului

Agricultorii din Podgoria Aradului întâmpină mari probleme din cauza secetei. Pe de o parte, căldura de toamnă a ajutat strugurii să devină mai dulci şi mai buni şi, în cele din urmă, a îmbunătăţit calitatea vinului.

MADR: Recomandări pentru lucrările agricole în campania de toamnă

MADR: Recomandări pentru lucrările agricole în campania de toamnă

Pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost publicat un set de recomandări tehnologice privind exploatarea terenului în această toamnă, având în vedere particularităţile pedoclimatice din această perioadă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ionut
|
10. 10, 2011. Monday 21:15

Mi se pare o mare prostie sa ari pentru a intoarce rapita cand sunt multe posibilitati mai economice. in primul rand se poate semana direct in cazul in care aveti o semanatoare care lucreaza in teren semipregatit, sau clasic un combinator sau disc mic apoi o semanatoare tip SUP 32. Daca doriti sa pastrati apa in sol si semanatoarea permite semanarea la 6 cm semanati direct in rapita si dati fie un toatal dupa semanat fie un preemergent fie un erbicid obisnuit pt graminee dupa infratire. daca cultura este intr-un stadiu slab de dezvoltare graul o va domina si eradicarea se va efectua odata cu erbicidatul din primavara asa ca nu va feriti de a semana peste rapita, mai ales daca nu e rasarita.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii