Controlul prin teledetecție! Este o etapă importantă din verificările pe care le face în acest moment Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru ca fermierii români să-și primească subvenția pe suprafață. De identificarea parcelelor atârnă sutele de euro pe hectar care pot sau nu să intre în buzunarele agricultorilor. Cine se ocupă de controlul prin teledetecție?
Teledetecția pentru parcelele din cererile unice de plată ale fermierilor este executată de firma Gauss SRL din Timișoara. Care este istoria acestei firme și cum a ajuns să încheie un contract cu APIA? Gauss SRL a fost înființată în anul 1992, iar acționar majoritar pe vremea aceea era cu 51% Petrobanat Holding și cu 25% un politician, deputatul Claudiu Țaga, fost liberal, actual independent. Petrobanat ar fi ieșit din ecuație în 2010.
Compania se ocupă de lucrări topografice în scopul întocmirii planurilor de situaţie, planurilor topografice şi cadastrale la diferite scări pentru cadastru edilitar-imobiliar, cadastru agricol; documentaţii pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor; atestări terenuri conform H.G. 834/1991; intabulări de terenuri pentru persoane fizice şi juridice; documentaţii de proiectare, devize de parcelare, evaluări de terenuri; relevee pentru construcţii; implementare G.I.S. (Geographic Information System); implementare sisteme informatice de management (Phenix Objet, Agrogest); software dedicat activităţilor de topografie şi gestiunii de date topografice; determinări GPS; prelucrare fotografii satelitare. Așadar, serviciile prestate o menține în zona agriculturii.
Milioane de euro pentru teledetecție
În iunie 2011, pe vremea când ministru la Agricultură era Valeriu Tabără, Gauss SRL, în care apărea în continuare acționar și deputatul, a participat la licitația deschisă, organizată de APIA în vederea contractării de servicii de control prin teledetecție a cererilor de plată pe suprafață. Firma a câștigat un contract de 2,8 milioane de euro și a verificat aproximativ 104.000 cereri de plată în 18 județe din țară. 2011 nu a fost primul an în care Gauss SRL s-a ocupat de controlul prin teledetecție. Între APIA și această firmă a mai existat un contract în 2008, în valoare de 9 milioane de lei, tot pentru teledetecție.
Fotografia este realizată chiar de firma Gauss
În 2015, aceeași firmă are contract cu APIA pentru controlul prin teledetecție, aflat în acest moment în plină desfășurare. Datele obținute de Gauss despre parcelele fermierilor sunt incluse în rapoarte trimise la APIA. Unde sunt neclarități sau se strecoară erori, angajații APIA sunt obligați să ia la pas parcelele cu probleme, deja măsurate de sus de Gauss.
Anul trecut, Gauss a avut o cifră de afaceri de 5.128.354 euro și un profit de 412.897 euro. ( conf. RiSco, monitorizare financiară) Firma are în derulare și proiectul Implementare sistem ERP, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 1.205.614,8 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 600.100 lei.
Gauss vrea să se ocupe și de cadastrarea terenurilor agricole
Contractele cu instituțiile statului par să fie avantajoase pentru firma din Timișoara care intenționează să se ocupe și de cadastrare terenurilor. Programul Național de Cadastru va înghiți o sumă considerabilă: 1,3 miliarde de euro. Din aceasta, doar 300 de milioane de euro vor fi acoperite din fonduri europene, iar 912 milioane de euro sunt plătite din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), adică 4,05 miliarde de lei.
În aprilie 2015, Liviu Dragnea, pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale, anunța demararea acestui program. O lună mai târziu, în mai 2015, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 a fost aprobat prin HG 294/2015. De pe 12 noiembrie 2015 a început cadastrarea gratuită pentru primele 63 de localități din România.
Printre firmele care au licitat pentru prima etapă a acestui megaproiect se regăsește și Gauss SRL care, împreună cu firma Ramb Holl, ar fi licitat pentru un contract în valoare de 11,4 milioane de lei.
Din 2018, subvențiile din fonduri europene se vor acorda pe ferme. Fără cadastrare, fermierii români riscă să piardă banii.