Marți, 17 noiembrie, zi cu roșu în calendar pentru fermierii români. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) promite să înceapă plata avansului din plata unică pe suprafață. Fermierii români nu mai au răbdare și nici încredere în promisiuni. Ei vor să-și vadă banii în conturi!
De fiecare dată, am făcut eforturi și cred că asta a fost cea mai importantă reușită: să plătim la timp sau în avans banii către fermieri. Sigur că există o discuție pentru anul 2015, trecerea la o nouă politică agricolă comună a făcut ca avansurile așteptate de fermieri să nu vină chiar în octombrie, dar plățile vor veni. Șeful APIA mi-a garantat că marți, săptămâna viitoare, vor începe plățile directe, avansul de 53 de euro/ha pentru toți fermierii care-l așteaptă, peste un milion de fermieri, a promis Daniel Constantin, în ziua în care și-a prezentat cu bune cu rele bilanțul anilor de mandat.
Avansul poate fi acordat doar din plata unică pe suprafață acoperită din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a spus șeful APIA, Mihai Puțintei. Ce înseamnă acest lucru? Avansul este un procent din schema de plată unică pe suprafață. Cuantumul acestei scheme pentru anul 2015 este 77,42 euro/ha (HG 900/3 noiembrie 2015). Comisia Europeană le permite statelor membre acordarea unui avans de 70% din această sumă, doar cu finalizarea controlului administrativ, fără alte controale, în teren sau teledetecție (Regulamentul delegat 1748 din 30 septembrie 2015).
Mulți dintre agricultorii români fac confuzii între această sumă și subvenția totală pe suprafață. Alții ne-au scris că ar fi trebuit să primească avans de 77,42 de euro/ha. Este greșit! Acesta este cuantumul plății unice pe suprafață (SAPS). Din acest cuantum fermierii români vor primi acum 70%, Adică, așa cum a spus și Daniel Constantin, aproximativ 53,42 de euro/ha ar trebui să fie suma plătită în avans.
Un fermier român primește pe hectar și alte plăți. Concret, la plata unică pe suprafață (SAPS) se adaugă plata redistributivă: între 1 ha și 5 ha este 5 euro/ha/an, între 5 ha și 25 ha este 46,75 euro/ha/an; plata pentru înverzire 53,90 euro/ha/an; plata pentru tineri fermieri 29,77 euro/ha/an, intră în această categorie agricultorii cu vârste până-n 40 de ani. La toate acestea se adaugă schemele de plăți cuplate, în funcție de cultură, acestea ajung și la sume de 325 euro/ha, cum e soia, de exemplu.
Citește aici cum poți să-ți calculezi subvenția pe suprafață!
Daniel Constantin susține că a semnat inclusiv Ordinul de ministru pentru plătirea avansului către fermieri. Avansul din plata unică pe suprafață este așteptat de agricultorii români încă de pe 16 octombrie. APIA ar fi avut posibilitatea să le achite fermierilor acest avans în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie (Regulamentul european 1307/2013).
De la 1 decembrie se intră în perioada de plăți regulare. Anul 2015 a pus probleme din pricina noii politici agricole comune. Depunerea cererii unice de plată a fost întârziată cu o lună în aproape toate statele membre UE. Ce-i drept fermierii din Franța și-au primit avansul din plățile directe încă de pe 1 octombrie.
Citește aici câți bani au primit din subvenții fermierii din Franța!
Graba cu care li s-au plătit banii fermierilor din Franța este pusă pe seama celor 500 de proteste, organizate de agricultorii din Franța timp de aproximativ două luni. Manifestațiile au fost violente. Fermierii francezi au ars cauciucuri pe autostrăzi, au făcut focuri de tabără în fața fabricilor de procesare a laptelui sau a instituțiilor de creditare și au blocat Parisul.