Adama
AGRICOVER

Subvenții: APIA promite să plătească marți avansul pe suprafață!

Publicat: 15 noiembrie 2015 - 10:34
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Marți, 17 noiembrie, zi cu roșu în calendar pentru fermierii români. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)  promite să înceapă plata avansului din plata unică pe suprafață. Fermierii români nu mai au răbdare și nici încredere în promisiuni. Ei vor să-și vadă banii în conturi!

De fiecare dată, am făcut eforturi și cred că asta a fost cea mai importantă reușită: să plătim la timp sau în avans banii către fermieri. Sigur că există o discuție pentru anul 2015,  trecerea la o nouă politică agricolă comună a făcut ca avansurile așteptate de fermieri să nu vină chiar în octombrie, dar plățile vor veni. Șeful APIA mi-a garantat că  marți, săptămâna viitoare, vor începe plățile directe, avansul de 53 de euro/ha pentru toți fermierii care-l așteaptă, peste un milion de fermieri, a promis Daniel Constantin, în ziua în care și-a prezentat cu bune cu rele bilanțul anilor de mandat.

Avansul poate fi acordat doar din plata unică pe suprafață acoperită din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a spus șeful APIA, Mihai Puțintei. Ce înseamnă acest lucru? Avansul este un procent din schema de plată unică pe suprafață. Cuantumul acestei scheme pentru anul 2015 este 77,42 euro/ha (HG 900/3 noiembrie 2015). Comisia Europeană le permite statelor membre acordarea unui avans de 70% din această sumă, doar cu finalizarea controlului administrativ, fără alte controale, în teren sau teledetecție (Regulamentul delegat 1748 din 30 septembrie 2015).

Mulți dintre agricultorii români fac confuzii între această sumă și subvenția totală pe suprafață. Alții ne-au scris că ar fi trebuit să primească avans de 77,42 de euro/ha. Este greșit! Acesta este cuantumul plății unice pe suprafață (SAPS). Din acest cuantum fermierii români vor primi acum 70%, Adică, așa cum a spus și Daniel Constantin, aproximativ 53,42 de euro/ha ar trebui să fie suma plătită în avans.

Un fermier român primește pe hectar și alte plăți. Concret, la plata unică pe suprafață (SAPS) se adaugă plata redistributivă: între 1 ha și 5 ha este 5 euro/ha/an, între 5 ha și 25 ha este 46,75 euro/ha/an; plata pentru înverzire 53,90 euro/ha/an; plata pentru tineri fermieri 29,77 euro/ha/an, intră în această categorie agricultorii cu vârste până-n 40 de ani. La toate acestea se adaugă schemele de plăți cuplate, în funcție de cultură, acestea ajung și la sume de 325 euro/ha, cum e soia, de exemplu.

Citește aici cum poți să-ți calculezi subvenția pe suprafață!

Daniel Constantin susține că a semnat inclusiv Ordinul de ministru pentru plătirea avansului către fermieri. Avansul din plata unică pe suprafață este așteptat de agricultorii români încă de pe 16 octombrie. APIA ar fi avut posibilitatea să le achite fermierilor acest avans în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie (Regulamentul european 1307/2013).

De la 1 decembrie se intră în perioada de plăți regulare. Anul 2015 a pus probleme din pricina noii politici agricole comune. Depunerea cererii unice de plată a fost întârziată cu o lună în aproape toate statele membre UE. Ce-i drept fermierii din Franța și-au primit avansul din plățile directe încă de pe 1 octombrie.

Citește aici câți bani au primit din subvenții fermierii din Franța!

Graba cu care li s-au plătit banii fermierilor din Franța este pusă pe seama celor 500 de proteste, organizate de agricultorii din Franța timp de aproximativ două luni. Manifestațiile au fost violente. Fermierii francezi au ars cauciucuri pe autostrăzi, au făcut focuri de tabără în fața fabricilor de procesare a laptelui sau a instituțiilor de creditare și au blocat Parisul.

Vizualizat: 8339 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Daniel Constantin: Marți, 17 noiembrie, începe plata avansului pe suprafață!

Daniel Constantin: Marți, 17 noiembrie, începe plata avansului pe suprafață!

Daniel Constantin susține ultima conferință de presă ca ministru al agriculturii. Șeful Agriculturii românești aduce și o veste bună pentru fermieri. Marți, 17 noiembrie, încep plățile în avans, spune Constantin

Fără avans la subvenții! Fermierii  blochează abatoarele cu animalele vândute pe doi lei!

Fără avans la subvenții! Fermierii blochează abatoarele cu animalele vândute pe doi lei!

Fermierii ar putea primi avansul pe suprafață în următoarele două săptămâni, susțin surse APIA. Așteptăm banii, nu promisiuni! Spun cu furie, în replică, fermierii români. Întârzierea avansului din plățile directe i-a adus pe mulți agricultori într-o situație disperată. Ei își vând animalele la prețul de 2 lei/kg în viu.

Șeful APIA: Se fac eforturi supraomenești pentru a plăti avansul pe suprafață!

Șeful APIA: Se fac eforturi supraomenești pentru a plăti avansul pe suprafață!

Se fac eforturi supraomenești pentru a le plăti fermierilor avansul pe suprafață până la sfârșitul lunii noiembrie, așa cum prevede regulamentul european, declară pentru Agroinfo, Mihai Puțintei, directorul general APIA.

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
AdminLS
|
11. 16, 2015. Monday 18:23
Comentariu editorial

bună seara. beneficiați de plata redistributivă pentru primele 30 ha, indiferent câte hectare lucrați. pentru primele 30 de hectare, repet, primiți plata redistributivă. cum veți primi această plată? pentru primele 5 ha luați 5 euro/ha, iar pentru următoarele 25 ha cca 46,75 euro/ha. cu drag vă răspundem de fiecare dată.

1.
gyl
|
11. 16, 2015. Monday 17:12

am si eu o intrebare daca imi va raspunde cineva,la cei ce lucram peste 30 ha vom lua suventie cu aprox 50 e mai putin?intreb pentru ca din ce am inteles nu beneficiem de plata redistributiva

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii