DE LA 1 MARTIE 2018 SE DĂ STARTUL DEPUNERII CERERILOR UNICE LA APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează în INVITAȚIA pentru Campania 2018 care sunt actele pe care trebuie să le atașați cererii unice de plată pentru a obține plăți compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală din PNDR 2020, gestionate de APIA.
Documente pentru accesarea măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală (Măsuri de mediu si climă):
În cazul în care solicitaţi sprijin pentru pachetele din Măsura 11 - Agricultură ecologică (submăsura 11.1 - Sprijin pentru conversia la metode de agricultură ecologică şi submăsura 11.2 - Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică): copia după contractul încheiat între solicitantul sprijinului şi organismul de control aprobat de MADR şi copia după fişa de înregistrare în agricultura ecologică a solicitantului de sprijin (cu registrul parcelar aferent) – se prezintă odată cu cererea unică sau cel târziu până la termenul limită de depunere a cererii unice de plată).
În cazul în care solicitaţi pachetul 5 - adaptarea la efectele schimbărilor climatice din Măsura 10 - Agro-mediu şi climă trebuie să depuneţi următoarele documente: certificatul oficial de calitate a seminţei, factura de achiziţionare a seminţei care să includă următoarele informaţii: hibridul, soiul, precocitatea acestuia (tardiv/semi-tardiv şi timpuriu/semi-timpuriu) şi cantitatea de sămânţă achiziţionată şi certificatul oficial de calitate şi conformitate al furnizorului/producătorului - se prezintă odată cu cererea unică sau cel târziu până la termenul limită de depunere a acesteia.
Alte documente- dacă utilizaţi apă pentru irigaţii trebuie să prezentaţi odată cu depunerea cererii (cel târziu până la termenul limită de depunere a cererii) documentele care dovedesc dreptul de utilizare a apei pentru irigaţii.
Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/ajutoarelor naţionale trebuie să depuneţi anual, la APIA, cererea unică de plată şi să îndepliniţi condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale. În cazul măsurilor 10, 11, trebuie să respectaţi şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Informații privind zonele eligibile pentru M10, M11, M13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare și la centrele județene/locale APIA.
Veţi depune o singură cerere, chiar dacă deţineţi suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe!
Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii dumneavoastră, este necesar să vă prezentaţi la data şi ora la care sunteţi programat, deoarece termenul limită de depunere a cererii de plată este 15 mai 2018.
APIA face apel la fermieri să se conformeze programării făcute pentru a evita aglomerarea din ultimele zile de depunere şi pentru a nu îngreuna procesul de primire a cererilor unice de plată.
CUM COMPLETAȚI CEREREA UNICĂ!
În campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Puteţi accesa această aplicaţie folosind contul dumneavoastră de utilizator ID-ul unic de înregistrare şi parola codul numeric personal la prima logare în sistem (dacă nu aţi modificat deja anul trecut parola alocată). Aceste date sunt confidenţiale şi de aceea nu trebuie să le înstrăinaţi. Pentru recuperarea parolei în situaţia în care nu o mai cunoaşteţi, este necesar a fi completată adresa dumneavoastră de e-mail în datele de identificare din registrul fermierilor. Prin accesarea link-ului ”Resetare parolă din interfaţa aplicaţiei, aceasta va fi schimbată şi transmisă la adresa dvs. de e-mail, procedând astfel vă puteţi recupera uşor parola”.
În situaţia în care întâmpinaţi probleme la accesare, solicitaţi APIA să vă furnizeze parola. Parola va fi comunicată numai la sediul APIA la care s-a facut înregistrarea ca fermier.
Atenţie la mesajele de avertizare pe care le afişează programul IPA-Online în raportul ”Controlul parcelelor digitizate”!
Pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală M10 și M11 trebuie să utilizaţi codurile IPA-Online incluse în tabelul nr. 9 din Anexa nr. 2 la Ordinul privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2018 (numerotate de A1 la ... An). Codurile pentru pachetele din M214 si combinatii ale acestora nu se vor mai aplica începând cu 2018.
Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastră, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Finalizarea cererii unice de plată în IPA-Online trebuie să se facă în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii dumneavoastră, nu înainte de a vă asigura că datele aferente schemelor de plată pentru sectorul zootehnic (dacă veţi solicita şi sprijin pentru sector zootehnic) au fost operate în sistemul informatic pe baza listelor de animale/documentelor de identificare/documentelor de mişcare prezentate de către dumneavoastră.
NU UITAŢI că trebuie să solicitaţi sprijinul aferent schemei de plată /ajutorului naţional / măsurii de sprijin dorite şi să semnaţi toate paginile cererii unice de plată. La deschiderea angajamentelor din cadrul măsurii 10 şi/sau măsurii 11, trebuie să semnaţi şi partea din cererea unică de plată „V.3.1- Angajamente şi declaraţii*) – M 10 - Agro-mediu şi climă” şi/sau V.3.2/3.3 - Angajamente şi declaraţii*) – M 11- Agricultură ecologică”, după caz.
Dacă nu aveţi un număr de înregistrare de la APIA, înseamnă că nu aţi depus cerere şi nu beneficiaţi de sprijin. Solicitaţi responsabilului de dosar numărul de înregistrare! Este dovada că aţi depus o cerere unică de plată pentru campania curentă.
Pentru respectarea programării şi pentru evitarea deplasărilor repetate la sediul APIA este necesar să vă asiguraţi că deţineţi şi prezentaţi la centrele APIA, la depunerea cererii, documentele obligatorii pentru calitatea de fermier activ, pentru schemele de plată, etc.
APIA vă asigură de sprijinul specialiştilor din instituție pentru a vă furniza informaţiile necesare în vederea accesării schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale!