AVANS SUBVENȚII 2017! Fermierii români așteaptă cu nerăbdare să încaseze avansul la subvențiile aferente anului 2017! Banii transferați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au început să intre în conturile fermierilor de vineri, 20 octombrie. Pentru că mulți dintre agricultori ne întreabă ce se întâmplă cu cei care au fost în eșantioanele de control APIA, vă spunem că pe lista de plată ar trebui să figureze și aceștia. Verificările în teren s-au finalizat pe data de 1 octombrie 2017.
AGROINFO ține mereu legătura cu fermierii. Pentru noi, voi sunteți cei mai importanți și nu contează că sunteți fermieri mici sau mari, că exploatați 100 de hectare sau 10.000 de hectare. Noi încercăm mereu să venim în sprijinul tuturor. Astfel, dincolo de comunicările oficiale de la APIA, noi vă întrebăm mereu pe voi, fermierii, dacă ați primit banii care vi se cuvin pentru campania 2017. Voi sunteți cei care ne transmiteți pulsul, ne spuneți cât de mulțumiți sau nemulțumiți sunteți de ce se întâmplă în agricultură, cum sunteți tratați de autorități, care sunt opiniile voastre despre deciziile autorităților.
Duminică, 22 octombrie, și astăzi, luni, 23 octombrie, mai mulți fermieri ne-au trimis mesaje că au primit avansul la subvenții. O să încercăm să inserăm aici mesajele lor ca să vedeți județele unde a început să intre în conturi avansul. Știm, la fel ca în anii trecuți, că primele liste de plată de la APIA includ mici fermieri, care exploatează până-n 100 ha.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat, săptămâna trecută, pe 20 octombrie, că suma totală autorizată la plată, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 590,24 milioane euro pentru un număr de 594.393 fermieri care au depus Cerere unică de plată.
Cei mai mulți dintre fermieri ne-au anunțat că au primit avansul de 70% din următoarele scheme de plată pe suprafață: schema unică de plată pe suprafață (SAPS), plata pe înverzire și plata redistributivă. Unii dintre fermieri ne-au spus că au primit pe hectar în jur de 400 de lei, alții susțin că au încasat peste 600 de lei pe hectar.
Județele unde am fost anunțați de fermieri că au început să intre banii sunt: Bihor, Cluj, Iași, Timiș, Gorj, Mureș, Vrancea, Buzău, Călărași, Dolj., Tulcea, Sibiu, Bistrița Năsăud, Sălaj.