Agroinfo a sesizat că sunt excluse de la subvenția pentru pășune cooperativele care nu au în proprietate animale. Un singur amănunt le-a despărțit de obținerea banilor. În Ordinul ministrului 619 sunt considerate eligibile doar asociațiile care pot asigura încărcătura pe pășune cu animalele membrilor. Cooperativele au fost omise.
În același Ordin 619 se spune că asociațiile vor mai primi subvențiile pe pășune doar anul acesta, iar din 2016 sunt obligate să se transforme în cooperative dacă mai vor să fie considerate eligibile la plată. Conform legislației în vigoare, spune Ordinul. Paradoxul este că nu există legislație.
Încă din perioada 2011-2013 a fost obligatoriu ca primăriile să concesioneze pășunile cooperativelor agricole și asociațiilor de crescători de animale. Anul acesta, Ministerul Agriculturii a spus că asociațiile nu mai sunt eligibile pentru că nu sunt fermieri activi. În momentul în care a apărut Ordonanța 3, care stabilește toate schemele de plată din agricultură, am semnalat că se contrazice cu Legea pajiștilor. În lege se spune că dovada încărcăturii pe pășune poate fi făcută cu animalele membrilor formei asociative. În Ordonanța 3 se spunea că animalele trebuie să fie în proprietatea formei asociative, fie asociație sau cooperativă. Liderii fermierilor au sesizat Ministerul Agriculturii că nu este în regulă și că modificările au apărut brusc, în mijlocul campaniei de depunere a cererii unice. Adică, au fost schimbate regulile în timpul jocului. Vorbim de suprafețe mari de pășune și de bani mulți care trebuiau să ajungă în conturile fermierilor. A fost modificată Ordonanța, dar au apărut doar asociațiile ca eligibile, chiar dacă nu dețin animale, și de cooperative s-a uitat. În Ordinul 619, și aici intervine marele paradox, se spune că asociațiile mai pot solicita subvenții doar în acest an, cu condiția ca de la anul să se transforme în cooperative, citez: conform legislației în vigoare. Ori, această legislație care să permită transformarea asociației în cooperativă nu există. Dincolo de acest fapt, primăria nu poate încredința acea suprafață de pășune care a fost concesionată unei asociații, direct unei cooperative care este o altă persoană juridică, a declarat Dumitru Grigorean, pentru TVR, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne.
Liderii fermierilor au cerut și pentru cooperative aceleași reguli care sunt valabile, anul acesta, pentru asociații. Concret, cooperativa să solicite plata pe suprafață la APIA cu acordul membrilor și să demonstreze cu procesul verbal al Adunării generale că, după amenajarea pășunii, banii rămași din subvenții s-au împărțit între fermieri. Campania cererii unice s-a încheiat, iar cooperativele care nu au în proprietate animale tot fără subvenții au rămas pentru 2015. În țara noastră sunt 691 cooperative agricole.