TENTAȚI DE SUBVENȚIE VOR UN VIITOR ÎN ROMÂNIA! 3.000 de euro sunt bani serioși și bineveniți pentru un fermier, un salariu minim pe economie pentru un an! Calculele îi aparțin ministrului agriculturii, Petre Daea, care consideră că prin acordarea acestei subvenții pentru culturile de roșii, tinerii români sunt deja tentați să renunțe la slujbele lor din străinătate și să se întoarcă acasă. Șeful de la Agricultură spune că a și întâlnit astfel de tineri!
Sunt tineri care au venit să rămână în țară. 3.000 de euro, transformând în lei, aproape un salariu minim pe economie timp de un an de zile. E adevărat că se fac eforturi suplimentare, dar nimeni nu ia nimic din valoarea producției pe care o obține. Motiv pentru care câștigul este al fermierului. (...) Acest program a început să aducă tinerii acasă. Știu cazuri concrete în județul Vrancea când tinerii au venit cu scheletele de metal din Italia și le-au așezat pe terenul pe care-l au și să facă solarii, să producă roșii, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, la Viața Satului, TVR 1.
Petre Daea consideră că programul de minimis pentru tomatele românești, cultivate în spații protejate, este un succes. Programul poate dezvolta și investiții pe orizontală, cum ar fi construirea de solarii, scheletul metalic, folie, etc. Primii producători români de tomate au și încasat deja subvenția de 3.000 de euro. Etapa a doua programului se desfășoară în noiembrie.
În registru sunt înscriși 7.201 de beneficiari ai Programului tomate românești. Au plantat în spațiile acoperite, pentru că unii dintre fermieri acum construiesc spațiile respective, nu au apucat să planteze, pentru că plantează în ciclul doi, 5.179 de fermieri. Și au ajuns la rodire, pentru că pe fenofaze facem acest control pentru a ne asigura că se plantează acolo, pentru a ne asigura că este producția de acolo, pentru a ne asigura că această producție ajunge pe piață, și de faza de rodire, de această fază au trecut 4.751 de fermieri, care livrează pe piață. Unii dintre ei au încheiat ciclul, 2.772 de fermieri, și au depus pentru decontare 2.675 de fermieri. Iar patru dintre ei deja au primit sumele respective. Urmărim zilnic vânzarea tomatelor în piețe, se fac zilnic controale în București și în toată țara ca să organizăm piețele, a declarat ministrul agriculturii, pentru Viața Satului, TVR1.
Producătorii de tomate care-și depun la direcțiile agricole județene documentația pentru încasarea subvenției vor primi banii în maxim două săptămâni, promite Daea.
Producătorii de roșii românești, înscriși în acest program, sunt ușor de recunoscut în piețele din România pentru că au elemente de identificare. Poartă șorțuri roșii, cu un cod de bare, pe șorțuri scrie Programul de tomate românești, marfa este etichetată pentru a se cunoaște trasabilitatea produsului.