Ministerul Agriculturii a demarat procedura de modificare a modului de acordare a certificatelor de producător agricol pentru diminuarea fraudei din sector, dar şi pentru a putea controla cantităţile de produse puse pe piaţă.
"Am considerat că modul de acordare a certificatului de producător trebuie modificat, aceasta fiind o măsură prioritară dacă vrem să reducem frauda cu aceste certificate şi să putem controla cantităţile de produse care sunt puse pe piată. Măsura va avea efecte şi asupra evaziunii fiscale dar şi în ceea ce priveşte controlul investiţiilor pe care le facem din punct de vedere al ajutoarelor acordate producătorilor", a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Acesta a precizat că principala modificare vizează obţinerea unei vize din partea unei organizaţii de producători, care va atesta cantităţile pe care producătorul le poate pune în piaţă în funcţie de suprafeţele deţinute.
"Viza va fi pusă de orice organizaţie constituită la nivel local şi care are o afiliere la nivel naţional. Practic, înainte de a merge la o primărie, producătorul trebuie să meargă la o asociaţie, care îl va recunoaşte de producător sau nu şi care îi va cere cantităţile pe care le pune pe piaţă, suprafeţele şi verifică datele producătorului. Astfel, asociaţia confirmă şi este responsabilă de ceea ce declară producătorul. De exemplu, un producător de legume nu poate spune că produce 10 tone de tomate şi încă nu ştiu câte tone de alte legume dacă are 1.000 de metri pătraţi", a explicat oficialul MADR.
Potrivit sursei citate, MADR va încheia protocoale cu aceste organizaţii profesionale pentru a putea urmări fondurile care se derulează, dar şi strategiile din sector.
Daniel Botanoiu, secretar de stat MADR
"Vom încheia protocoale cu aceste organizaţii profesionale pentru că vrem să derulăm fonduri prin ele şi să ne urmărim strategiile politice în teritoriu. Este bine să avem mai multe pârghii de control pentru că numai aşa se va diminua frauda cu certificatele de producător agricol. De aici vom urmări şi alte măsuri, respectiv vom putea face inspecţii în pieţe cu participarea acestor asociaţii sau vom urmări dacă investiţiile pe care le facem din punct de vedere al ajutoarelor le regăsim în farfuria consumatorului. De asemenea, vom putea ştii care va fi aportul pe fiecare sector în parte pentru că azi totul se referă global la aportul agriculturii. În timp vom putea avea şi un sistem real de informare pe produse agricole, dar şi informaţii despre trasabilitatea produselor şi a normelor pe care le respectă", a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.
Daniel Botănoiu a precizat că nu toţi producătorii vor fi obligaţi să deţină certificate de producători, ci doar cei care vor să pună produse pe piaţă.
În prezent, certificatul de producător agricol se obţine de la primăria din localitatea de domiciliu, în baza unei cereri şi prin plata unor taxe.
Proiectul de modificare a legislaţiei privind acordarea certificatelor de producători a fost trimis deja asociaţiilor de producători şi sindicatelor pentru amendamente, urmând ca forma finală să fie supusă dezbaterii publice în următoarea perioadă şi ulterior să intre în Guvern pentru aprobare. AGERPRES