Producătorii de seminţe modificate genetiv ar putea să se bucure de facilitarea comerţului dintre China şi SUA. China s-a arătat dispusă să accelereze procesul de examinare a seminţelor modificate genetic.
Procedurile de înregistrare durează câţiva ani, astfel încât producătorii speră ca lucrurile să se mişte mai repede.
Organizaţia comercială „Biotechnology Innovation Organization”, care reprezintă producătorii de seminţe, este reţinută în a-şi face publică euforia. „Dacă luăm în considerare istoricul acestei probleme, va urma testul final: China trebuie să accelereze procesul şi să emită opt adeverinţe pentru seminţe modificate genetic. În acelaşi timp ar trebui pus la punct, pentru viitor, un proces sincronizat, rapid şi eficient de testare”, a explicat Joseph Damond, responsabil cu afacerile internaţionale ale organizaţiei comerciale.
Preşedintele SUA, Donald Trump, pare dispus să renunţe la retorica acidă din campania sa electorală şi să facă nişte paşi în direcţia China.
Deşi există câteva facilităţi, de pildă în ceea ce priveşte livrarea cărnii de vită din SUA în China, diferenţele mari existente, de exemplu, în comerţul cu oţel şi aluminiu, nu au fost discutate deloc. Faptul că administraţia Trump pare a pune un anumit accent pe colaborare şi deschiderea pieţelor este încurajator pentru comercianţi. Deşi o parte din colaborarea existentă a început în timpul administraţiei Obama, reprezentanţi ai guvernului au lăsat să se înţeleagă că vor avea loc şi alte colaborări cu Pekingul în cursul anului.
Trump riscă, totuşi, ca facilităţile stabilite acum să nu aibă o influenţă prea mare asupra deficitului comercial al SUA faţă de China, de 347 de miliarde USD. Exporturile de carne din SUA în China vor aduce, conform observatorilor pieţei, doar câteva miliarde de dolari Americii în anii următori. În acelaşi timp însă, SUA se obligă să cumpere carne de pui din China, ceea ce ar putea duce, din nou, la un deficit comercial.
Sursa: agrarticker.de