Statele Unite ale Americii şi Rusia, la fel ca şi în alte domenii ale economiei globale, îşi dispută supremaţia şi pe piaţa internaţională a grâului.
După ce în ultimii ani Rusia şi-a surclasat rivalii, sezonul acesta, pe fondul unui dolar american mai slab, SUA au recâştigat prima poziţie în topul mondial.
Ca o ironie a sorţii, în timp ce FBI investighează posibilele legături dintre campania electorală a preşedintelui Donald Trump şi Rusia şi pe fondul slăbirii dolarului american, cerealele americane au devenit mai ieftine pentru cumpărătorii de peste ocean. Aceasta a ajutat SUA să-şi recâştige poziţia de cel mai mare exportator mondial de grâu, pentru prima dată în ultimii trei ani, “furând” titlul Rusiei.
Lupta în topul mondial al exportatorilor de grâu se duce de foarte mulţi ani între SUA şi Rusia, în timp ce Canada domină poziţia a treia. Exportatorii americani au fost dezavantajaţi în ultimii ani şi de cursul de schimb. Acum, odată cu declinul dolarului, aprovizionările din SUA sunt destul de ieftine, astfel că Egiptul, cel mai mare importator din lume, a cumpărat două încărcături printr-o licitaţie desfăşurată în a treia săptămână din luna mai. Aceasta este prima astfel de achiziţie în ultimii doi ani şi arată clar că cerealele americane au devenit mai competitive faţă de alţi furnizori, în ciuda costurilor mai ridicate de transport.
Departamentul Agriculturii din SUA consideră că acest lucru va face ca vânzările naţiunii de peste mări să depăşească Rusia (28 mil. tone). Un euro mai puternic şi o recoltă mai redusă în Uniunea Europeană vor face mai puţin competitiv şi grâul provenit din statele europene. Blocul comunitar va trimite la export cu un milion de tone mai puţin decât Rusia în această perioadă, arată datele USDA.
Mai multe despre piaţa agricolă internaţională în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!