Adama
AGRICOVER

SPRIJINUL CUPLAT, CEA MAI MARE SUBVENȚIE pentru OVINE! CE TREBUIE SĂ ȘTIE UN FERMIER!

Publicat: 14 martie 2017 - 17:10
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJIN CUPLAT 2017! Mulți dintre crescătorii de ovine nu știu că pot să solicite sprijinul cuplat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii nu știu ce înseamnă sprijinul cuplat și în ce condiții se acordă. Prin comparație cu ajutorul național tranzitoriu (ANT 9), care are un cuantum de 5,59 euro/cap de oaie/an, sprijinul cuplat are o valoare mult mai mare, 27,06 euro/cap de oaie/an. Cuantumul este stabilit pentru 2016. Diferența mare se simte în buzunarul crescătorului de ovine.

Avem multe întrebări de la fermieri care ar vrea să beneficieze de această subvenție și nu știu care sunt criteriile de eligibilitate. O să vă punem la dispoziție cele mai recente modificări făcute în Ordinul 619/2015 care stabilește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată acordate în agricultură. Ordinul 44/2017 modifică Ordinul 619 și a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 28 februarie 2017.

Important de știut că sprijinul cuplat îl bifați pe cererea unică pe care o depuneți la APIA. Dacă reușiți să vă încadrați în condițiile pe care le expunem, puteți să bifați această schemă de plată și pentru campania 2017.

Sprijinul cuplat pentru ovine (SCZ) se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. Excepție fac crescătorii de ovine din localitățile din zona montană prevăzute în „Ghid-informativ-MMC-zone-eligibile.xlsx” pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020, care pot să solicite SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar.

CONDIȚII DE ELIGIBILITATE

Ca să fie eligibili la plată, fermierii care solicită SCZ trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
b) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
c) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) la data-limită de depunere a cererii unice de plată;
d) să dețină registrul individual al exploatației completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
e) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menținute pe o perioadă de reținere de 100 de zile de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA menționată/menționate în cerere;
f) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei;
g) efectivul de femele ovine înscrise registrul genealogic al rasei pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase la 35 de femele ovine;
h) efectivul de femele ovine neînscrise într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine.

Solicitanții cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine și/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine și/sau berbeci.

Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada celor 100 de zile au intrat sau au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.

CE ESTE REGISTRUL GENEALOGIC ȘI CUM VĂ ÎNSCRIEȚI ANIMALELE?

După cum ați observat, animalele trebuie să fie înscrise în registrul genealogic al rasei ca să obțineți sprijinul cuplat. Ce înseamnă acest lucru? Primul pas pe care trebuie să-l facă crescătorii de ovine este înscrierea în controlul oficial al performanțelor (COP). Fără acest COP nu este posibilă înscrierea animalelor în registrul genealogic al rasei respective. 

Cum vă înscrieți în COP? Fermierii trebuie să se adreseze unei asociații acreditată pentru efectuarea COP. Nu este nevoie să fiți membru al asociației respective. Este important însă să vă adresați cu o cerere pentru COP unei asociații care este acreditată pentru rasa de ovine pe care o creșteți. De exemplu, creșteți Cap negru de Teleorman, veți face o cerere de înscrieie în COP la asociația acreditată pentru această rasă. Creșteți Țurcană, trebuie să vă adresați unei asociații acreditată pe rasa Țurcană.

După depunerea cererii prin care vă exprimați acordul ca animalele să fie în COP, o comisie va efectua o verificare la ferma dumneavoastră pentru a constata dacă ovinele prezintă caracteristicile rasei respective. La ovine, controlul oficial al performanțelor începe în septembrie. La depunerea cererii unice de plată trebuie să aveți măcar un control făcut.

Activitatea de înființare și menținere a registrelor genealogice de rasă este susținută 100% prin ajutoare de stat. Crescătorii de ovine însă vor achita o taxă pentru COP. Activitatea de control oficial al producțiilor sau performanțelor este susținută de stat în proporție de 70%, restul de 30% este acoperit din banii plătiți de fermieri sub forma unei taxe.

AICI AVEȚI LISTA ASOCIAȚIILOR DIN TOATĂ ȚARA ACREDITATE PENTRU COP!

Vizualizat: 36554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
vasilica
|
01. 21, 2018. Sunday 05:32

mai dragi fermieri cei de la apia sunt cei mai nesimtiti functionari publici deoarece sunt sustinuti de catre colegi lor de la centru ptr a nu informa corect fermierul ca sa nul faca eligibil ptr a nu beneficia de suventie sunt in cardasie si ar trebui sa fie demascati de noi la autoritati si sa le spunem fara frica ceea ce ne fac rusine sa le fie la toti celor de la apia ps cei de la centru sustin ca nu au obligatia sa ne nformeze corect de ce nu au aceasta obligatie ptr a face sa merga f bine spagile si sasi unfle buzunarele

2.
Ion
|
03. 15, 2017. Wednesday 12:45
Bună ziua! Am si eu o întrebare dacă îmi poate răspunde cineva Sunt crescător de animale ovine si caprine din jud Galati:
Ovinele si caprinele rasaMetiș pot fi înscrise în Registrul genealogic pentru a beneficia de SCZ, dacă da la ce asociatie trebuie să le înscriu?
Vă multumesc!
1.
achim urda
|
03. 15, 2017. Wednesday 05:42
Domnule Nichifor va vad cel mai serios dintre lideri dar cum puteti afirma ca sau facut asemenea informati an trecut,?EFECTIV NU AM FOST INFORMATI SAU DACA AM FOST DOAR SUPERFICIAL SI TRIMISI LA USI ANCHISE SAU CU PERSONAL NESTIUTOR,si anca ceva oare noi trebuie sa facem zootehnie sau sa umblam din usa-n usa saptamani la rand scuzatimi tonul
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii