SPRIJIN CUPLAT 2017! Mulți dintre crescătorii de ovine nu știu că pot să solicite sprijinul cuplat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii nu știu ce înseamnă sprijinul cuplat și în ce condiții se acordă. Prin comparație cu ajutorul național tranzitoriu (ANT 9), care are un cuantum de 5,59 euro/cap de oaie/an, sprijinul cuplat are o valoare mult mai mare, 27,06 euro/cap de oaie/an. Cuantumul este stabilit pentru 2016. Diferența mare se simte în buzunarul crescătorului de ovine.
Avem multe întrebări de la fermieri care ar vrea să beneficieze de această subvenție și nu știu care sunt criteriile de eligibilitate. O să vă punem la dispoziție cele mai recente modificări făcute în Ordinul 619/2015 care stabilește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată acordate în agricultură. Ordinul 44/2017 modifică Ordinul 619 și a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 28 februarie 2017.
Important de știut că sprijinul cuplat îl bifați pe cererea unică pe care o depuneți la APIA. Dacă reușiți să vă încadrați în condițiile pe care le expunem, puteți să bifați această schemă de plată și pentru campania 2017.
Sprijinul cuplat pentru ovine (SCZ) se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. Excepție fac crescătorii de ovine din localitățile din zona montană prevăzute în „Ghid-informativ-MMC-zone-eligibile.xlsx” pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020, care pot să solicite SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar.
CONDIȚII DE ELIGIBILITATE
Ca să fie eligibili la plată, fermierii care solicită SCZ trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
b) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
c) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) la data-limită de depunere a cererii unice de plată;
d) să dețină registrul individual al exploatației completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
e) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menținute pe o perioadă de reținere de 100 de zile de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA menționată/menționate în cerere;
f) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei;
g) efectivul de femele ovine înscrise registrul genealogic al rasei pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase la 35 de femele ovine;
h) efectivul de femele ovine neînscrise într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine.
Solicitanții cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine și/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine și/sau berbeci.
Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada celor 100 de zile au intrat sau au ieșit în/din exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar sau în/din exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru pășunat.
CE ESTE REGISTRUL GENEALOGIC ȘI CUM VĂ ÎNSCRIEȚI ANIMALELE?
După cum ați observat, animalele trebuie să fie înscrise în registrul genealogic al rasei ca să obțineți sprijinul cuplat. Ce înseamnă acest lucru? Primul pas pe care trebuie să-l facă crescătorii de ovine este înscrierea în controlul oficial al performanțelor (COP). Fără acest COP nu este posibilă înscrierea animalelor în registrul genealogic al rasei respective.
Cum vă înscrieți în COP? Fermierii trebuie să se adreseze unei asociații acreditată pentru efectuarea COP. Nu este nevoie să fiți membru al asociației respective. Este important însă să vă adresați cu o cerere pentru COP unei asociații care este acreditată pentru rasa de ovine pe care o creșteți. De exemplu, creșteți Cap negru de Teleorman, veți face o cerere de înscrieie în COP la asociația acreditată pentru această rasă. Creșteți Țurcană, trebuie să vă adresați unei asociații acreditată pe rasa Țurcană.
După depunerea cererii prin care vă exprimați acordul ca animalele să fie în COP, o comisie va efectua o verificare la ferma dumneavoastră pentru a constata dacă ovinele prezintă caracteristicile rasei respective. La ovine, controlul oficial al performanțelor începe în septembrie. La depunerea cererii unice de plată trebuie să aveți măcar un control făcut.
Activitatea de înființare și menținere a registrelor genealogice de rasă este susținută 100% prin ajutoare de stat. Crescătorii de ovine însă vor achita o taxă pentru COP. Activitatea de control oficial al producțiilor sau performanțelor este susținută de stat în proporție de 70%, restul de 30% este acoperit din banii plătiți de fermieri sub forma unei taxe.
AICI AVEȚI LISTA ASOCIAȚIILOR DIN TOATĂ ȚARA ACREDITATE PENTRU COP!