OLEAGINOASELE LA RAPORT. Ministerul Agriculturii din SUA, USDA, şi-a modificat estimările privind recolta de boabe de soia în anul fiscal 2016/17 în SUA. Astfel, prognoza a crescut cu 68 milioane, ajungând la 4,269 mrd buşeli (cu 2 mio t, ajungând la 116 mio t).
Ministerul şi-a mărit cu 0,8 buşeli/acru prognoza privind producţia medie, estimând acum 51,4 buşeli/acru. USDA estimează o suprafaţă totală cultivată cu soia de 83 mio acri, în timp ce analiştii porniseră de la o prognoză de 83,1 mio acri.
Cresc şi exporturile
Îmbucurătoare este şi evoluţia estimărilor privind exporturile. Exporturile de soia din SUA ar urma să crească la 2,025 mrd bu, această cantitate fiind cu 40 mio bu mai mare decât se estimase în septembrie (plus 1 mio t, ajungând la 55 mio t). În acelaşi timp, oficialii şi-au mărit prognoza referitoare la Argentina cu 1 mio, ajungând la exporturi de 9,7 mio t soia. În plus, prognoza privind stocurile finale din SUA 2016/17 ar urma să fie cu 30 mio mai mare decât cea mai recentă estimare, ajungând la 395 mio bu (plus 1 mio t, ajungând la 10,7 mio t). Analiştii estimaseră o creştere mai mare, numind exporturi de 415 mio bu.
Producţie RECORD la nivel mondial
Producţia mondială de oleaginoase 2016/17 ar urma să ajungă la 548,1 mio t, estimează USDA, ceea ce ar însemna un plus de 3,6 mio t faţă de prognoza din septembrie. Responsabilă pentru această creştere ar fi recolta globală de soia, care ar urma să atingă un nivel record de 333,2 mio t. Aşteptărilor mai mari pentru SUA, Brazilia (perioadă de recoltare: februarie – martie) şi Canada (perioadă de recoltare la canola: august – septembrie) li se alătură o prognoză scăzută pentru Rusia.
Oficialii au decis să îşi mărească estimările privind producţia braziliană de soia (perioadă de recoltare: februarie – martie), având în vedere cifrele actuale ale Conab. Astfel, în Brazilia ar urma să se producă o recoltă-record de 102 mio t. şi în Canada se aşteaptă ca suprafaţa cultivată, dar şi producţia să fie mai mari.
Canola canadiană şi floare soarelui vin din urmă
În acelaşi timp, USDA şi-a mărit prognoza pentru recolta canadiană de canola cu 0,5 mio, estimând acum o recoltă de 18,5 mio t. Acelaşi lucru este valabil şi pentru recolta de canola din Australia (perioada de recoltare: decembrie – februarie). Alte schimbări se referă, printre altele, la producţia mai mare de floarea soarelui în Turcia. Experţii USDA şi-au redus estimările privind producţia de ulei de palmier din Malaezia 2015/16 şi 2016/17, întrucât aici vremea a fost nefavorabilă.
La finalul sezonului 2016/17, stocurile mondiale de soia urmează să atingă 77,4 mio t, relatează ministerul, estimând o creştere de 5,2 mio t faţă de cea mai recentă prognoză. Această creştere se datorează mai ales proviziilor mai mari din SUA, dar şi din Brazilia, Argentina şi China.
(sursa: agrarticker.de)