SUSȚINEM PRODUSELE ROMÂNEȘTI. Petre Daea, ministrul agriculturii, s-a întâlnit luni, 6 martie 2017, cu E.S. Mihael Zupančič, Ambasadorul Sloveniei la Bucureşti. Slovenia vrea să importe produse alimentare din România, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis AGROINFO.
În prezent, cifra schimburilor comerciale dintre România şi Slovenia este situată în jurul valorii de 700 milioane de euro. Ministrul Petre Daea şi Ambasadorul Sloveniei, Mihael Zupančič au convenit că lucrurile pot fi îmbunătăţite în această privinţă.
Ambasadorul i-a spus ministrului agriculturii că Slovenia este interesată să importe din România produse alimentare. Produsele românești sunt foarte gustoase și de bună calitate. Prin călătoriile pe care le-a făcut, în ultimul an și jumătate, prin țara noastră, Excelența Sa a gustat din produsele românești și gustul i-a mers, se pare, la suflet.
Ambasadorul Sloveniei a fost plăcut impresionat și de întâlnirile cu oameni de afaceri care au diverse proiecte în derulare în țara sa natală.
Ministrul Petre Daea a afirmat că România este interesată să identifice noi căi de colaborare cu Slovenia, astfel încât oamenii de afaceri din cele două state să se coreleze, în acest fel reuşindu-se o impulsionare a schimburilor comerciale, îndeosebi în ceea ce priveşte domeniul agricol. Ambasadorul Sloveniei a apreciat potenţialul uriaş pe care îl are ţara noastră din punct de vedere agricol, suprafaţa României fiind de 11 ori mai mare decât a Sloveniei, iar 70% din acesta este acoperit de păduri, rămânând puţin teren cu destinaţie agricolă.
În cadrul întâlnirii de luni, cei doi oficiali au abordat teme ce vizează legea vânzării terenurilor agricole din România, situaţiile privind eventualitatea unui dublu standard în ceea ce priveşte produsele agroalimentare comercializate pe piaţa din vestul Europei, retrocedarea terenurilor agricole etc.
Cu privire la relaţiile dintre România şi Slovenia, Ambasadorul Mihael Zupančič a apreciat că ar fi oportun ca în viitorul apropiat să aibă loc o întâlnire la nivel de miniştri ai agriculturii, pentru a continua colaborarea în acest domeniu şi a identifica noi modalităţi pentru a îmbunătăţi relaţia dintre cele două state membre ale Uniunii Europene.
Sursa: Comunicat MADR