SCANDALUL LICITAȚIEI PENTRU SOFTUL APIA! Compania SIVECO, dezvoltatorul sistemului informatic cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a dat în judecată Agenția de Plăți. Prima înfățișare în proces a fost pe 21 noiembrie 2017. SIVECO a fost exclusă de la licitația pentru preluarea softului APIA pe motiv că a fost amendată de Consiliul Concurenței. APIA recunoaște: din pricina softului sunt subvenții pe care nu le putem plăti.
AGROINFO a găsit dosarul în care SIVECO și APIA, altădată buni parteneri, se judecă la Tribunalul București. Datele despre acest dosar sunt afișate pe pagina oficială a instanței de judecată. Sunt publice!
Ce s-a întâmplat de au ajuns să se judece Agenția de Plăți și compania care s-a ocupat timp de 10 ani de crearea, dezvoltarea și mentenanța Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) de la APIA (contractul SIVECO-APIA a expirat pe 30 iunie 2017), sistem fără de care niciun euro din fondurile europene nu poate ajunge în conturile fermierilor?
La mult controversata licitație pentru atribuirea serviciilor de dezvoltare și mentenanța pentru acest soft, s-au produs tot felul de mișcări suspecte. În primul rând, licitația a fost contestată de o firmă care nu avea nici în clin, nici în mânecă cu sistemele IT, calculatoare, etc., Metalubs Balkans, firmă care comercializează lubrifianți pentru motoare. După respingerea acestei contestații de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) vine o altă lovitură care blochează atribuirea acestor servicii, IT și anume Agenția de Plăți contestă participarea la licitație a companiei SIVECO și cere excluderea ei din joc pe motiv că această companie a fost amendată anul acesta de Consiliul Concurenței. Concret, în iulie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat public că a sancționat Siveco România și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei licitații organizată de APIA în 2008 pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.
Sancțiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine, dar și aplicarea unei amenzi foarte mari, în condițiile în care, și în campania 2008, echipa Siveco a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvențiilor agricole din Campania 2008 și demararea la timp a Campaniei 2009, declară compania, pentru Profit.ro.
SIVECO cere acum judecătorilor să oblige APIA să anuleze actele prin care a declarat acceptabile oferta Asocierii S&T România și Teamnet World Professional Services și a Telekom România Communication, ceilalți participanți la licitație, ori să dispună anularea licitației.
Dincolo de aceste jocuri de interese, la mijloc în acest scandal, a cărei miză este un contract gras cu o instituție a statului român, sunt fermierii români. Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) este folosit de APIA la înregistrarea cererilor unice ale fermierilor, la procesarea acestora, la autorizarea la plată, la plata efectivă a subvențiilor care li se cuvin fermierilor. Fără acest sistem nu se pot absorbi fondurile europene destinate subvenționării agriculturii. Dacă de acest sistem informatic nu se ocupă nimeni, sunt scheme de plată care nu vor ajunge la fermieri pentru simplul motiv că softul nu este reactualizat pentru plata aceste scheme.
Deja primele efecte ale tergiversării licitației pentru atribuirea softului au și apărut la plata avansului la subvențiile pentru campania 2017. Partea de zootehnie, modulul de zootehnie, spuneți cum vreți, din acest sistem informatic, nu funcționează. Cine îl face funcțional? Nu se știe. SIVECO și-a luat mâinile de pe APIA.
SIVECO România este nevoită să anunțe că din punct de vedere legal se află în imposibilitatea de a mai face intervenții în programul informatic IACS destinat plăților către fermieri. VEZI CONTINUAREA AICI A DECLARAȚIEI EXPLOZIVE!
Conducerea APIA este nevoită să recunoască un lucru extrem de grav. Sunt scheme de plată, subvenții, care nu vor ajunge în buzunarele fermierilor până când această licitație nu se va finaliza. Când va fi atribuit softului unei companii de IT?! Nu se știe! Cineva are interesul să tragă de timp, să tergiverseze, fără să se gândească la consecințele dezastruoase pentru fermieri! APIA a fost întrebată dacă EXISTĂ RISCUL CA FERMIERII SĂ NU-ȘI PRIMEASCĂ SUBVENȚIILE! APIA recunoaște că există acest risc în cazul schemelor de plată care trebuie reactualizate în sistemul informatic conform legislației europene.
Impactul asupra fermierilor respectiv, impactul sumelor nu poate fi stabilit pentru că acesta se poate calcula/estima la nivel de dosar în funcție de schemele solicitate în cererea unică de plată pentru anul 2017. Dosarele în care fermierii nu au solicitat niciuna din schemele impactate de noile dezvoltări (dezvoltări ale sistemului informatic n.r.) își vor urma fluxul normal privind instrumentarea autorizării la plată. Dosarele care conțin scheme solicitate pentru care sunt necesare dezvoltări în sistemul informatic se vor autoriza, dar nu și pentru schemele mai sus menționate, respectiv cele impactate de dezvoltări, se spune în răspunsul trimis de APIA la Profit.ro.