La sfârşitul anului trecut, printr-o Hotărâre de Guvern, Organizaţia de Desecare şi Drenaj Insula Mare a Brăilei (ODDIMB) a preluat în folosinţă gratuită infrastructura de îmbunătăţiri funciare aparţinând domeniului public al statului, aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.
În incinta îndiguită, sistemul de desecare şi drenaj care a fost predat cuprinde o reţea formată din 834 canale de desecare cu o lungime totală de 1.323,794 km, 19 drenuri ce însumează 2.000,615 km, 672 de construcţii hidrotehnice, precum şi 24 de staţii de pompare de desecare.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ valoarea de inventar actualizată a bunurilor care au fost date în folosinţă gratuită se ridică la 18.697,01 mii lei.
Predarea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare s-a făcut pentru un cincinal (cu posibilitate de extindere până la 25 de ani), perioadă în care ODDIMB s-a angajat să execute lucrări de modernizare, reabilitare, exploatare, întreţinere, reparaţii, precum şi la asigurarea pazei integrităţii bunurilor.
„De-a lungul timpului, canalele de desecare nu au fost decolmatate, se făceau nişte lucrări formale de către cei care înghiţeau sume enorme de bani, motiv pentru care noi am trecut la un program de reabilitare a sistemului de desecare pe propria noastră cheltuială. Din cele peste 1.300 km de canale deschise de drenare şi desecare, astăzi avem realizate 600 km şi în doi ani urmează să închidem toată această acţiune care a presupus costuri foarte mari”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, preşedintele consiliului de administraţie al SC Agricost SRL Iaşi, societate care administrează terenurile din Insula Mare a Brăilei.
În primăvara trecută, o suprafaţă cultivată cu grâu, orz şi rapiţă de aproximativ 3.000 de hectare a fost afectată de creşterea nivelului Dunării şi de infiltraţiile de apă. Până în prezent, 18 organizaţii de desecare şi drenaj au preluat în folosinţă pe 49 de ani infrastructura de desecare şi drenaj de pe un teritoriu, însumând 48.895 de hectare.