Condiţiile climatice mult mai bune şi iarna mai blândă, dar şi cererea mult mai mare au făcut ca lucrătorii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău să producă şi să livreze cultivatorilor din ţară o cantitate dublă de răsaduri de legume, plante aromatice, condimentare şi flori, comparativ cu anul trecut.
La jumătatea lunii aprilie, a început onorarea comenzilor de tinere plante pentru culturile din câmp, în paralel cu livrarea ultimelor fire de răsaduri necesare spaţiilor protejate - sere şi solarii.
Foarte mulţi cultivatori s-au întors cu faţa spre legumele româneşti, se caută creaţiile noastre de la an la an, atât cele vechi, cunoscute, tradiţionale, cât şi creaţiile recente, obţinute şi introduse de curând în cultură. Ca număr de răsaduri, pe primul loc s-au situat, ca cerere, tomatele pentru spaţii protejate. Hibridul Siriana a fost cel mai solicitat, urmat de H2 Buzău şi H3 Buzău, creaţii recente hibride care au început să fie cerute de cultivatori, cât şi tomate de tip Cherry, cunoscutele soiuri obţinute la staţiunea noastră. După aceea putem vorbi despre cererea de răsaduri de ardei, soiurile Buzău 10, Galben Superior, Arum, ardei capia Cosmin, o linie nouă de ardei pentru spaţii protejate, (Linia 3) care se află în curs de testare la ISTIS. Vine din urmă vânăta H1 Buzău, un hibrid care a fost deja omologat, cu fructul mare, zicem noi - un concurent de temut al hibridului Aragon care se cultivă de ceva timp în România şi e apreciat de cultivatori pentru producţia ridicată, dar care este foarte scump datorită faptului că sămânţa este hibridă, ne-a declarat Costel Vînătoru, şeful Laboratorului de genetică şi ameliorare al SCDL Buzău.
Despre portofoliul generos de plante aromatice şi condimentare al SCDL Buzău citiţi în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!