Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, în cadrul ședinței de Guvern în care au fost prezentat proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală.
„În privința TVA, propunerea noastră este de reducerea a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carme, legume, pește și fructe la 9%. Începând cu 1 ianuarie 2016”, a declarat Vâlcov.
Potrivit acestuia, în proiectul de Cod Fiscal se mai propune reducerea TVA la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.
Discuţii aprinse în Senat
Reducerea TVA pentru laptele de consum, fructe şi legume proaspete a stârnit discuţii aprinse marţi în Senat, viceliderul grupului PNL, Dumitru Oprea, acuzând reprezentanţii Puterii că au minţit în campania electorală atunci când au promis reducerea TVA de la 24% la 19%.
Plenul Senatului a avut pe ordinea de zi propunerea de lege privind aplicarea unei cote de TVA de 9% şi pentru livrările de lapte de consum, fructe şi legume proaspete. „Făcând trimitere la TVA din Marea Britanie, duceţi măcar acolo, la 20%, nu la 19%. (...) În SUA şi în alte multe ţări, taxa pe valoare adăugată este zero. În aceste ţări există impozit pe vânzări - federal, statal, local. Poate că veniţi cu o iniţiativă şi în România”, a afirmat Oprea.
În replică, liderul grupului senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a calificat intervenţia lui Dumitru Oprea drept "demagogică", reamintind că, în prezent, este aplicată o taxă pe valoarea adăugată de 9% în cazul produselor de panificaţie. „Aţi vorbit de reducerea TVA din campanie. Sigur că, dacă nu am reuşit mai mult, dar la pâinea noastră cea de toate zilele am adus TVA la 9%. Acum, dacă reuşim să aducem şi carnea la 9%, va fi bine. Ştiu de ce nu se poate şi ştiţi şi dvs. Dacă nu există resurse, nu ai de unde să le pui”, a replicat Sârbu, potrivit Agerpres.
UPDATE
Senatorii au respins, miercuri, propunerea de lege care vizează extinderea aplicării cotei reduse a taxei pe valoarea adăugată de 9% şi pentru livrările de lapte de consum, fructe şi legume proaspete.
Potrivit proiectului de lege iniţiat de un grup de senatori PSD, UNPR, PC, PP-DD şi PNL, această cotă ar fi urmat să fie aplicată de către agenţii economici producători, importatori şi de către cei care comercializează aceste produse.
Conform expunerii de motive a propunerii de lege, Codul fiscal stabileşte în România o cotă standard de TVA de 24% "pentru toate operaţiunile impozabile, care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse". Iniţiatorii estimau că măsura reducerii TVA la 9% pentru laptele de consum, fructe şi legume proaspete "va determina ascensiuni calitative şi cantitative în ceea ce priveşte consumul alimentelor autohtone incluse în aceste categorii".