Se fac eforturi supraomenești pentru a le plăti fermierilor avansul pe suprafață până la sfârșitul lunii noiembrie, așa cum prevede regulamentul european, declară pentru Agroinfo, Mihai Puțintei, directorul general APIA.
Șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Mihai Puțintei, mai spune că nu poate preciza la acest moment o dată certă, o zi anume, bătută în cuie, din care va începe plata avansului din subvenții. Cert este că acești bani ar trebui să ajungă în conturile bancare ale fermierilor până luni, 30 noiembrie. Este ultima zi când se mai poate plăti avansul din plățile directe.
Dacă plata avansului nu va fi demarată undeva pe la mijlocul lunii noiembrie, fermierii și-ar putea primi banii abia în ianuarie 2016. În acest moment, ar exista șanse de peste 50% ca fermierii să-și primească banii mai repede, să beneficieze de un avans.
Facem eforturi supraomenești pentru efectuarea plăților, spune Puțintei.
Ar fi mai multe chestiuni de rezolvat pentru ca fermierii români să poată beneficia de avans. Prima este finalizarea controlului administrativ, a doua, stabilirea împreună cu Ministerul Agriculturii a unui procent din schema de plată unică pe suprafață, obținerea sumei necesare de 1,6 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor.
77,42 euro/ha/an este cuantumul schemei de plată unică pe suprafață, așa cum este menționat clar în HG 900/3 noiembrie 2015.
Avansul nu poate fi decât un procent din SAPS, spune șeful APIA. Deocamdată, APIA și Ministerul Agriculturii nu ar fi convenit asupra acestui procent. Comisia Europeană ne permite un procent de 70% din SAPS. Dacă se va merge pe acest procent, fermierii ar trebui să încaseze 53.42 euro/ha. (Regulamentul european 1748/30 septembrie 2015)