SUBVENŢII APIA 2019. Fermierii români aşteaptă de la APIA subvenţiile cele mai consistente pe care le mai au de primit pentru anul 2019 şi din care nu le-a fost plătit până acum nici un leu: sprijinul cuplat vegetal. AGROINFO l-a întrebat pe şeful Agenţiei de Plăţi, Adrian Pintea, când vor ajunge aceşti bani la fermieri.
31 martie 2020 a fost ultima zi pentru depunerea la APIA a documentelor justificative pentru fermierii care au solicitat sprijinul cuplat pentru soia, lucernă, cânepă şi orez în 2019.
DETALII aici: TERMENE MARTIE pentru PLATA SUBVENŢIILOR APIA!
Sunt stabilite plafoanele, hotărârea de Guvern este pe circuitul de avizare şi sperăm că în scurt timp să intre în şedinţa de Guvern şi să fie avizată şi pe urmă vom stabili cuantumurile şi dăm drumul la plată. Nu ştiu să vă spun când va intra proiectul în şedinţa de Guvern, pentru că nu ţine de mine. Ministerul Agriculturii ştie. E posibil săptămâna asta, dacă nu, cel târziu săptămâna viitoare. În momentul în care hotărârea e publicată în Monitorul Oficial, a doua zi putem da drumul (plăţilor - n.red.), a declarat directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru AGROINFO.
Întrebat de AGROINFO dacă şi anul acesta vor fi transferate sume între culturile care intră la plata sprijinului cuplat, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, şeful APIA a răspuns: Asta nu. Plafoanele sunt cele care au fost notificate la Comisia Europeană anul trecut. Sunt cele din proiectul publicat în transperanţă decizională.
Potrivit proiectului de Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2019, publicat de Ministerul Agriculturii şi care trebuie aprobat de Guvern pentru a putea începe plăţile, plafonul maxim este de 85,506 milioane euro, în echivalent 406,121 milioane lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe 2020.
Plafoanele aferente fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru culturile prevăzute la art. 1 din HG 219/2015 notificate Comisiei Europene sunt:
a) 33,434 milioane euro pentru soia;
b) 16,354 milioane euro pentru lucernă;
c) 440.000 euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe șifasole boabe;
d) 196.560 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
e) 4,902 milioane euro pentru orez;
f) 840.000 euro pentru sămânţă de cartof;
g) 131.760 euro pentru hamei;
h) 18,752 milioane euro pentru sfeclă de zahăr;
i) 1,440 milioane euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
j) 53.650 euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
k) 3,457 milioane euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
l) 510.000 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
m) 4,995 milioane euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.
Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare cultură se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la suprafețele eligibile pentru anul 2019. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei/euro.
Despre situaţia subvențiilor pentru anul 2019 pe care APIA mai are să le plătească fermierilor în acest moment, Adrian Pintea a spus, pentru AGROINFO, că doar ce mai sunt ici, colo, resturi. Aşteptăm să facem plăţile pe sprijinul cuplat şi se cam încheie.
Vezi SUMELE PE HECTAR PRIMITE DE FERMIERII ROMÂNI PENTRU SPRIJINUL CUPLAT VEGETAL PE 2018
CITEŞTE şi: EXCLUSIV! SUBVENŢIA APIA PE HECTAR, DE 11 ORI MAI MICĂ!