SUBVENȚII FERMIERI. Cifrele EXACTE în ceea ce privește autorizările la plată, emiterea ordinelor de plată pentru fermierii români care-și așteaptă subvențiile sunt date deținute de Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 238 de milioane de euro au fost plătite într-o singură noapte! Cine primește banii?
Angajații APIA au muncit și noaptea, iar vârful eficienței ar fi fost atins în noaptea de 29/30 iunie 2016.
Au fost autorizate și s-au trecut în ordine de plată 238 de milioane de euro pentru subvențiile pe vegetal, spune șeful APIA. Banii aceștia trebuie să fi intrat deja în conturile agricultorilor români care au fost în eșantioanele de control. Sumele reprezintă subvenția pe suprafață, care oscilează de la 160 de euro/ha la 220 euro/ha. Diferența este dată de plata redistributivă și de schema de plată tineri fermieri.
Mulți dintre fermierii români au răbdat luni de așteptare ca să-și vadă acești bani în cont. Șeful APIA susține că, în multe cazuri, pentru mu nu avea cum să dea drumul banilor.
Ideea este așa și am spus-o de la începutul mandatului meu, tot ceea ce se autorizează la plată vreau să avem certitudinea că se face extrem de bine. Nu există 99,9%, este 100%. Pentru că sunt plăți consistente, discutăm de 1,5 miliarde de euro plătiți doar prin APIA pentru subvențiile din campania 2015. Și atunci toate aceste plăți trebuie să fie făcute exact cum trebuie să fie.
E adevărat că o mare parte din timpul pe care-l alocăm este legat de testarea a ceea ce tehnic trebuie să-și producă efecte financiare. Iar colegii mei, 80% din timp testează, după care partea cealaltă de 20% este pentru implementare efectivă, spune Florin Faur.
Când spune testare, șeful APIA se referă la modulele abia implementate în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS). Cât privește contractarea acestor module de la consorțiul SIVECO-Teamnet Internațional, responsabil de crearea lor, directorul general APIAsusține că nu mai există parte componentă sau modul care să nu fi fost contractat.
Practic, pentru 2016 subvențiile ar trebui să intre în linie dreaptă pentru că nu va mai exista partea de testare.