SUBVENȚII APIA 2018! Eșantionul de control APIA s-a dublat în multe județe prin comparație cu cel de anul trecut. În fiecare an, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) selectează un eșantion dintre fermierii care solicită subvenții agricole pentru controlul clasic în teren al parcelelor agricole, verificări prin teledetecție și verificări în fermele de animale. Numărul fermierilor care sunt selectați pentru controlul în teren se pare că s-a dublat anul acesta.
Față de un eșantion de 420 de fermieri care au fost anul trecut selectați la controlul clasic, anul acesta sunt 915. Deci, s-a dublat numărul fermierilor. De asemenea, a crescut foarte mult numărul parcelelor care trebuie verificate în teren. În ceea ce privește teledetecția, un număr de 2.007 fermieri vor fi supuși acestui control. Din acest eșantion, la 559 de fermieri trebuie să ne deplasăm și pe teren. Este obligatorie această cerință având de verificat normele de eco-condiționalitate solicitate prin eșantionul de control. 104 fermieri sunt la controlul zootehnic, iar 779 de fermieri sunt pentru verificarea cerințelor fitosanitare.
Până la data de 30 septembrie trebuie să terminăm controlul, inclusiv introducerea rapoartelor de control în baza de date, pentru că trebuie să pregătim dosarele fermierilor pentru acordarea avansului.
Până la această dată, avem verificați 116 fermieri cu un total de 2.000 de parcele. Asta mă refer la data de 31 iulie 2018. Avem 13-14 echipe la control în timp ce media pe țară este undeva la 7-8 echipe, a declarat Ioan Marcel Socol, director executiv APIA Hunedoara, pentru Satul hunedorean.
Pentru Campania 2017, eșantionul de control, la nivel național, a conținut un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:
- pentru controlul pe teren prin metoda clasică - 28.547 fermieri;
- pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției - 75.599 fermieri.
Vă reamintim care sunt obligațiile fermierilor aflați în eșantionul de control și obligațiile APIA.
Obligațiile fermierilor selectați la control sunt:
- să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
- să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului;
- să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
Dacă fermierul nu poate fi prezent la momentul controlului, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii după buletinul sau cartea de identitate, documente care vor fi anexate dosarului de control.
Obligațiile APIA:
- să prezinte scopurile controlului, să facă referire la informaţiile asigurate în timpul informării fermierului cu privire la realizarea controlului (dacă fermierul a fost informat şi este prezent).
- să solicite fermierului accesul în exploataţie pentru verificarea magaziei, verificarea platformei gunoi de grajd, verificarea utilizării apei pentru irigat, etc.
- să solicite fermierului, acolo unde este cazul, informaţii şi documente referitoare la control.
- să execute fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului.
ATENȚIE! Nu semnați raportul de control APIA dacă nu sunteți de acord cu ce scrie în acest act!
Agenția de Plăți nu va accepta contestarea rezultatului controlului efectuat într-o exploatație agricolă, în cazul în care fermierul verificat a semnat pe Raportul de control că este de acord cu rezultatul controlului la faţa locului.