Guvernul a adoptat un act normativ prin care este modificată Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor. Concret, fermierii vor primi autorizație să cultive cânepă și pe un teren pe care l-au luat în arendă sau concesiune.
Până acum, legislația prevedea că numai agricultorii care dețin acte de proprietate pentru terenurile respective pot primi autorizația de cultivare a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope. Pentru eliberarea autorizației nu exista un termen limită. Guvernanții au schimbat această situație, ținând seama de comasarea terenurilor în cadrul exploatațiilor, și legea permite să fie cultivată cânepa pentru ulei și fibre și pe terenurile care nu sunt în proprietatea fermierilor. Așadar, actul normativ adoptat introduce în categoria potențialilor beneficiari ai autorizației pentru cultivarea cânepei și pe cultivatorii care utilizează terenul în baza altor acte doveditoare decât actul de proprietate.
Hotărârea precizează că autorizația pentru cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope se eliberează anual, de către direcțiile județene pentru agricultură. Tot în sarcina acestor instituții va fi și transmiterea directă a datelor statistice către formațiunea centrală de combatere a traficului și consumului ilicit de droguri din cadrul IGP. Inspecția culturilor va fi făcută de către personalul împuternicit cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii și structurilor teritoriale ale acestuia.
Fermierii sunt stimulați să extindă această cultură tradițională și considerată valoroasă printr-un sprijin financiar cuplat, acordat în perioada 2015-2020. Se creează, astfel, oportunități pentru extinderea suprafețelor cultivate cu cânepă pentru ulei și fibră și creșterea veniturilor fermierilor din zone cu constrângeri naturale. Guvernul a avut în vedere și crearea de noi locuri de muncă în sectoarele de producție și procesare a cânepei pentru ulei și fibră.