Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 29 aprilie, trei hotărâri privind acordarea de ajutoare de minimis pentru sectoarele vegetal, vitivinicol și pentru agricultura ecologică.
Ajutoarele de minimis în sectorul vegetal urmează să fie distribuite la 7.500 de fermieri care au suferit pierderi în perioada ianuarie-august 2014 din cauza unor fenomene hidrometeorologice. Potrivit proiectului de hotărâre, cuantumul maxim al sprijinului financiar este următorul:
- grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaica – 335 lei/ha;
- legume în câmp, pepeni - 610 lei/ha;
- cartof - 700 lei/ha;
- plantaţii pomicole - 1.200 lei/ha;
- plantaţii viticole - 500 lei/ha;
- sfeclă de zahăr - 400 lei/ha;
- lucernă, muştar, tutun - 250 lei/ha;
- căpşuni - 300 lei/ha;
- culturi în spații protejate – 610 lei/ha.
Sprijinul financiar prevăzut se calculează pentru fiecare beneficiar în funcţie de suprafeţele cu care este înscris în procesul-verbal de constatare a pagubelor. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, se spune în proiectul de hotărâre. Ajutoarele de minimis ar urma să se plătească într-o singură tranșă, în termen de 45 de zile. Suma totală alocată este de aproximativ 29 milioane de lei și va fi asigurată de la bugetul de stat.
Alte două acte normative care privesc agricultorii și care au fost adoptate de Guvern sunt: hotărârea privind aprobarea schemei de minimis "Ajutor specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică" și hotărârea privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014-2018. Producătorii de vin vor primi sprijin financiar pentru promovarea soiurile românești pentru vin și punerea în valoare a potențialului de producție.