Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), le-a atras atenția ministrului Agriculturii și deputaților din Comisia de agricultură că seceta nu a lovit doar în fermierii din producția vegetală.
Fermierii din Moldova, Arad, Timiș sunt disperați. Crescătorii de animale sunt puși în situația să-și lichideze efectivele din lipsă de furaje. Din păcate, toți cultivatorii de teren producem în anul acesta scump, prost, pentru că furajul nu este calitativ și este foarte puțin. Vreau să vă atrag atenția că în țară, o vacă se vinde cu 500 de lei. Atenție! 500 de lei! Domnilor deputați, ajungem încă un pic și dăm o vacă pentru o pereche de pantofi! Un litru de lapte e 50 de bani, vaca 500 de lei. Din nefericire, chiar dacă vom reveni la ajutoarele identificate cu Ministerul Agriculturii, să nu vină prea târziu și să nu mai avem la cine le da. Din aprilie 2014 până-n aprilie 2015, prețul la poarta fermei a scăzut cu până la 48,8%. Fermierii sunt afectați, indiferent de mărimea fermei. Nu contest că e bună reducerea TVA, dar nu se vede la rafturi. Peste 40% din piața laptelui este la negru. A dispărut direcția de cotă, nu mai este nimeni în România care să înregistreze producția de lapte. Pe ce vom cere depăgubiri? Ce vom raporta Comisiei Europene?! Ați făcut legea contractării laptelui și nu o aplică nimeni, nu o urmărește nimeni! Câți procesatori din România au încheiat contracte cu producătorii pe minim 6 luni, așa cum spune legea?! a spus revoltat Claudiu Frânc în fața Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Ministrul Agriculturii l-a asigurat pe liderul crescătorilor de bovine că se vor acorda despăgubiri și crescătorilor de animale. În ce cuantum și când? Nu se știe, deocamdată.
Sunt afectați de secetă și cei din zootehnie și vom face și acolo o analiză în perioada următoare din punct de vedere al furajelor pe care le folosesc pentru hrana animalelor. Fiind furaje mai puține, sigur că sunt mai scumpe în acest an și din acest punct de vedere sunt afectați, i-a răspuns fermierului Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Liderul crescătorilor de bovine crede că despăgubirile vor veni prea târziu pentru sectorul zootehnic și că fermierii nu vor mai reuși să-și refacă efectivul de bovine, decimat de arșița din această vară. Claudiu Frânc le-a mai cerut deputaților din Comisia de agricultură și ministrului Agriculturii identificarea unor soluții legislative pentru protecția pieței de lapte.
Ministrul Agriculturii a fost prezent, marți dimineața, în prima parte a ședinței Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Au participat lideri ai fermierilor, atât din producția vegetală, cât și din zootehnie, dar și liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei. Nu toți liderii s-au încumetat la un discurs incisiv, cum a fost cel al lui Claudiu Frânc sau cel susținut cu privire la sistemul de irigații de Laurențiu Baciu, șeful LAPAR și pe care-l detaliem într-o altă știre.
Șeful Agriculturii românești a fost însoțit la Camera Deputaților de Mihai Puțintei, șefu APIA și David Eugen Popescu, șeful AFIR.