Adama
Vinasa Rompak

Seceta seacă buzunarele crescătorilor de animale! Prețul unei vaci a ajuns să fie cât o pereche de pantofi: 500 de lei!

Publicat: 25 august 2015 - 14:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), le-a atras atenția ministrului Agriculturii și deputaților din Comisia de agricultură că seceta nu a lovit doar în fermierii din producția vegetală.

Fermierii din Moldova, Arad, Timiș sunt disperați. Crescătorii de animale sunt puși în situația să-și lichideze efectivele din lipsă de furaje. Din păcate, toți cultivatorii de teren producem în anul acesta scump, prost, pentru că furajul nu este calitativ și este foarte puțin. Vreau să vă atrag atenția că în țară, o vacă se vinde cu 500 de lei. Atenție! 500 de lei! Domnilor deputați, ajungem încă un pic și dăm o vacă pentru o pereche de pantofi! Un litru de lapte e 50 de bani, vaca 500 de lei. Din nefericire, chiar dacă vom reveni la ajutoarele identificate cu Ministerul Agriculturii,  să nu vină prea târziu și să nu mai avem la cine le da. Din aprilie 2014 până-n aprilie 2015, prețul la poarta fermei a scăzut cu până la 48,8%. Fermierii sunt afectați, indiferent de mărimea fermei. Nu contest că e bună reducerea TVA, dar nu se vede la rafturi. Peste 40% din piața laptelui este la negru. A dispărut direcția de cotă, nu mai este nimeni în România care să înregistreze producția de lapte. Pe ce vom cere depăgubiri? Ce vom raporta Comisiei Europene?! Ați făcut legea contractării laptelui și nu o aplică nimeni, nu o urmărește nimeni! Câți procesatori din România au încheiat contracte cu producătorii pe minim 6 luni, așa cum spune legea?! a spus revoltat Claudiu Frânc în fața Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

claudiu-franc-la-comisie_b

Ministrul Agriculturii l-a asigurat pe liderul crescătorilor de bovine că se vor acorda despăgubiri și crescătorilor de animale. În ce cuantum și când? Nu se știe, deocamdată.

Sunt afectați de secetă și cei din zootehnie și vom face și acolo o analiză în perioada următoare din punct de vedere al furajelor pe care le folosesc pentru hrana animalelor. Fiind furaje mai puține, sigur că sunt mai scumpe în acest an și din acest punct de vedere sunt afectați, i-a răspuns fermierului Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Liderul crescătorilor de bovine crede că despăgubirile vor veni prea târziu pentru sectorul zootehnic și că fermierii nu vor mai reuși să-și refacă efectivul de bovine, decimat de arșița din această vară. Claudiu Frânc le-a mai cerut deputaților din Comisia de agricultură și ministrului Agriculturii identificarea unor soluții legislative pentru protecția pieței de lapte.

Ministrul Agriculturii a fost prezent, marți dimineața, în prima parte a ședinței Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Au participat lideri ai fermierilor, atât din producția vegetală, cât și din zootehnie, dar și liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei. Nu toți liderii s-au încumetat la un discurs incisiv, cum a fost cel al lui Claudiu Frânc sau cel susținut cu privire la sistemul de irigații de Laurențiu Baciu, șeful LAPAR și pe care-l detaliem într-o altă știre.

Șeful Agriculturii românești a fost însoțit la Camera Deputaților de Mihai Puțintei, șefu APIA și David Eugen Popescu, șeful AFIR. 

Vizualizat: 2770 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Protest faţă de preţurile mici la lapte şi carne: Drumuri blocate cu tractoare şi camioane cu bălegar

Protest faţă de preţurile mici la lapte şi carne: Drumuri blocate cu tractoare şi camioane cu bălegar

Fermierii francezi au blocat, luni, 20 iulie 2015, drumurile spre oraşul Caen, din nord-vestul Franţei, pentru a protesta faţă de scăderea preţurilor la carne şi lapte.

MADR a cerut la Bruxelles sprijin pentru sectoarele lapte, legume-fructe şi carne de porc

MADR a cerut la Bruxelles sprijin pentru sectoarele lapte, legume-fructe şi carne de porc

România, reprezentată de secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, a solicitat la reuniunea Consiliului Miniştrilor Agriculturii de la Bruxelles, din 13 iulie 2015, sprijin comunitar pentru trei sectoare importante: lapte, legume-fructe şi carne de porc, informează Ministerul Agriculturii. la aceeaşi întâlnire a fost discutată şi utilizarea alimentelor şi furajeor OMG pe teritoriul statelor UE.

Dorin Cojocaru, APRIL: Am pierdut 70% din fabricile de lapte din România în ultimii 4 ani

Dorin Cojocaru, APRIL: Am pierdut 70% din fabricile de lapte din România în ultimii 4 ani

Am pierdut  70% din fabricile de lapte din România numai în ultimii 4 ani , iar acum 63% din vacile de lapte sunt în gospodăria populației, cu o medie de una, două vaci pe gospodărie. Sunt 640.000 de gospodării,  așa-zise ferme de subzistență care produc lapte și trăiesc din el. Dintre acestea, doar 75.000 vând lapte spre procesare și asta cu mari eforturi financiare, spune președintele APRIL.

Federația Micilor Fermieri: Din 350.000 de vaci de lapte din zona defavorizată doar 100.000 vor primi sprijinul cuplat

Federația Micilor Fermieri: Din 350.000 de vaci de lapte din zona defavorizată doar 100.000 vor primi sprijinul cuplat

Mare parte a crescătorilor de vaci de lapte din zona montană nu vor beneficia de sprijinul voluntar cuplat acordat din bani europeni. Fermierii nu se încadrează în condițiile impuse de Comisia Europeană și cei mai mulți dintre ei nu vor încasa cei 250 de euro/cap de animal.

Alte articole in aceasta categorie

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii