Adama
AGRICOVER

Seceta prelungită a contribuit la înmulţirea excesivă a rozătoarelor de câmp

Publicat: 18 ianuarie 2012 - 14:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta prelungită din cursul anului 2011 a făcut ca în judeţul Arad să se înregistreze o scădere importantă a nivelului apei din sol, ceea ce a dus la compromiterea culturilor de toamnă, dar şi la înmulţirea excesivă a rozătoarelor, spun specialiştii.

„În primul rând a fost afectată rapiţa, astfel că din cele 10.000 de hectare cultivate cu această plantă au mai rămas doar 2.000 de hectare, însă plantele au răsărit pe doar 50% din această suprafaţă. În ceea ce priveşte cele 68.100 hectare cultivate cu grâu şi orz, dacă însămânţările au fost făcute la timp şi cu tehnologie corespunzătoare, apreciez că nu vor fi probleme, chiar dacă va fi mai frig în perioada următoare. Oricum însă, este nevoie în perioada următoare de ploi consistente, care să refacă umiditatea solului”, a declarat Ioan Mălăeş, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Arad.

Potrivit specialistului, tot din cauza secetei prelungite rozătoarele, în special şoarecii de câmp, s-au înmulţit excesiv în culturile agricole din judeţul Arad, situaţia ameninţând să ducă la compromiterea a mii de hectare de culturi.

Potrivit datelor colectate din teren de către specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Arad,  numărul de şoareci de câmp la un hectar de cultură agricolă este de aproximativ 12.000, cea mai afectată fiind orzoaica, fiind compromise mai mult de jumătate din cele 1.250 de hectare cât însumează această cultură. Nici tarlalele cultivate cu grâu şi orz nu au scăpat de atacul şoarecilor de câmp, potrivit estimărilor fiind compromise aproximativ 16.500 hectare din cele 68.100 hectare cât însumează aceste culturi.

„Din totalul de 95.148 hectare cultivate în judeţul Arad, aproximativ 31.335 hectare sunt afectate de creşterea excesivă a numărului de rozătoare, cauza care a condus la această situaţie fiind seceta prelungită. Dacă cantităţile de precipitaţii căzute ar fi fost cele normale, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, deoarece o mare parte din rozătoare s-ar fi înecat. În lipsa ploilor însă, pentru a combate rozătoarele din culturile agricole, agricultorilor le rămâne soluţia folosirii unor substanţe chimice, cu amendamentul că pentru a preîntâmpina producerea altor posibile daune aceştia trebuie să folosească numai produse recomandate de specialiştii fitosanitari, în dozajul recomandat de aceştia”, a adăugat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Arad.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 1835 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LUAIR transmite Ministerului Agriculturii o adresă cu divergenţele privind taxele pentru irigaţii

LUAIR transmite Ministerului Agriculturii o adresă cu divergenţele privind taxele pentru irigaţii

Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR) a trimis recent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o adresă în care sunt semnalate divergenţe la OUG 82.2011, la norme metodologice privind calculul şi plata taxelor IF pentru irigaţii, desecare, şi combaterea eroziunii solului şi a tarifelor pentru irigaţii şi PNDR.

Producătorii agricoli caută soluţii pentru “evitarea unui dezastru economic în sectorul agricol”

Producătorii agricoli caută soluţii pentru “evitarea unui dezastru economic în sectorul agricol”

Starea tehnică a culturilor agricole este departe de a fi la nivelul optim. Agricultorii se declară nemulţumiţi de condiţiile financiare actuale din agricultură, dar şi de politicile agricole, care nu îi sprijină în acest sens.

LAPAR: Irigaţiile au rămas un subiect fără soluţionare

LAPAR: Irigaţiile au rămas un subiect fără soluţionare

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli adresează Guvernului un comunicat de presă  prin care susţine că “a iriga este un lux pe care nu si-l pot permite fermierii români, deoarece costurile cu apa de irigat sunt foarte mari”, şi solicită primului ministru, Emil Boc, soluţionarea problemelor din agricultură.

LAPAR aduce în atenţia Guvernului problemele producătorilor agricoli din sectorul vegetal

LAPAR aduce în atenţia Guvernului problemele producătorilor agricoli din sectorul vegetal

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, în numele producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ca reprezentant legal, atrage atenţia primului ministru, Emil Boc, asupra problemelor semnificative acumulate în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii