Seceta prelungită din cursul anului 2011 a făcut ca în judeţul Arad să se înregistreze o scădere importantă a nivelului apei din sol, ceea ce a dus la compromiterea culturilor de toamnă, dar şi la înmulţirea excesivă a rozătoarelor, spun specialiştii.
„În primul rând a fost afectată rapiţa, astfel că din cele 10.000 de hectare cultivate cu această plantă au mai rămas doar 2.000 de hectare, însă plantele au răsărit pe doar 50% din această suprafaţă. În ceea ce priveşte cele 68.100 hectare cultivate cu grâu şi orz, dacă însămânţările au fost făcute la timp şi cu tehnologie corespunzătoare, apreciez că nu vor fi probleme, chiar dacă va fi mai frig în perioada următoare. Oricum însă, este nevoie în perioada următoare de ploi consistente, care să refacă umiditatea solului”, a declarat Ioan Mălăeş, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Arad.
Potrivit specialistului, tot din cauza secetei prelungite rozătoarele, în special şoarecii de câmp, s-au înmulţit excesiv în culturile agricole din judeţul Arad, situaţia ameninţând să ducă la compromiterea a mii de hectare de culturi.
Potrivit datelor colectate din teren de către specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Arad, numărul de şoareci de câmp la un hectar de cultură agricolă este de aproximativ 12.000, cea mai afectată fiind orzoaica, fiind compromise mai mult de jumătate din cele 1.250 de hectare cât însumează această cultură. Nici tarlalele cultivate cu grâu şi orz nu au scăpat de atacul şoarecilor de câmp, potrivit estimărilor fiind compromise aproximativ 16.500 hectare din cele 68.100 hectare cât însumează aceste culturi.
„Din totalul de 95.148 hectare cultivate în judeţul Arad, aproximativ 31.335 hectare sunt afectate de creşterea excesivă a numărului de rozătoare, cauza care a condus la această situaţie fiind seceta prelungită. Dacă cantităţile de precipitaţii căzute ar fi fost cele normale, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, deoarece o mare parte din rozătoare s-ar fi înecat. În lipsa ploilor însă, pentru a combate rozătoarele din culturile agricole, agricultorilor le rămâne soluţia folosirii unor substanţe chimice, cu amendamentul că pentru a preîntâmpina producerea altor posibile daune aceştia trebuie să folosească numai produse recomandate de specialiştii fitosanitari, în dozajul recomandat de aceştia”, a adăugat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Arad.
sursa: Agerpres