Adama
AGRICOVER

Secetă în Oltenia și Muntenia!

Publicat: 17 noiembrie 2024 - 19:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grâul de toamnă suferă de secetă pedologică moderată şi puternică pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia și local în vestul şi sud-vestul Munteniei, indică prognoza agrometeo realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 16-22 noiembrie 2024.

Potrivit prognozei ANM, până pe 22 noiembrie, regimul termic al aerului va fi normal pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2 şi 11 grade Celsius, valori apropiate de normele climatologice, la scara întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 3 şi 14 grade în majoritatea zonelor de cultură, în timp ce temperatura minimă va oscila între -6 şi 9 grade în cea mai mare parte a ţării, local producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt prognozate precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului în aproape toată ţara, iar izolat vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

Aprovizionarea cu apă la grâul de toamnă

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 centimetri în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în vestul şi sud-vestul Munteniei, arată prognoza ANM pentru perioada 16-22 noiembrie 2024.

harta seceta noiembrie 2024_b

Sursa foto: ANM

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în depresiuni, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent, izolat fiind posibilă stagnarea temporară a acestora.

Orzul şi grâul de toamnă vor înregistra răsărirea (40 - 100%), apariţia frunzei a treia (20 - 100%) şi înfrăţirea (10 - 80%).

Starea de vegetaţie a cerealierelor se va menţine pe ansamblu bună şi medie, iar pe suprafeţele cu deficite de apă în sol şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Cultura de rapiţă va parcurge predominant creşterea frunzelor (7 - 13 frunze), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună şi medie.

La speciile pomicole şi viticole va fi posibilă finalizarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se, totodată, căderea masivă a frunzelor, acestea fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare. Totodată, în nordul şi centrul ţării, se va putea declanşa repausul biologic.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări etc.) se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Specialiştii ANM recomandă continuarea şi chiar finalizarea arăturilor adânci de toamnă, administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înfiinţate în epoca optimă şi efectuarea de lucrări de întreţinere (tratamente fitosanitare, îngropatul viilor, arături, încorporarea gunoiului de grajd, tăieri etc.) în plantaţiile pomi-viticole.

Vizualizat: 222 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

Direcțiile agricole au început plata către fermieri a ajutorului de secetă în valoare de 1.000 lei pe hectar, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

NICOLAIE APOPI despre drumul parcurs de la 40 la peste 2.500 de hectare | podcast agroSTORY #6

NICOLAIE APOPI despre drumul parcurs de la 40 la peste 2.500 de hectare | podcast agroSTORY #6

Avea vreo 10 ani când a reorganizat grădiniţa cu flori din faţa casei părinteşti... Născut şi crescut într-o comună din judeţul Timiş înconjurată de câmpurile fertile ale Banatului, Nicolaie a prins încă de mic drag de agricultură, încurajat fiind şi de „moştenirea genetică”, părinţii săi fiind implicaţi activ în muncile agricole. În liceu şi-a construit primul solar cu legume şi îşi câştiga banii de buzunar lucrând la IAS în vacanţele de vară.

Ulterior a beneficiat de un program de specializare dedicat studenţilor de la agronomie iar acesta a fost momentul zero al agribusiness-ului pe care l-a dezvoltat începând cu anul 2000.

Este Nicolaie Apopi şi ne vorbeşte la #agroSTORY despre agricultură şi provocările ei, familie, copii şi cât de importantă este generaţia viitoare de tineri fermieri pregătiţi conform realităţilor din zilele noastre.

Cu Nicoleta Dragomir şi Nicolaie Apopi la o discuţie ALTFEL despre agricultură şi viaţă!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La plimbare cu soţia

La plimbare cu soţia
Când ies la plimbare în oraş cu soţia mea, mereu o ţin de mână... Detalii