Direcția Agricolă Galați este asaltată de miile de sesizări de la fermieri. Oamenii cer ca o comisie de constatare a pagubelor să iasă în teren și să evalueze starea culturilor.
Suntem disperați și nu mai putem aștepta. Fermierii trebuie să intre la recoltatul orzului. Pe la 1 iulie recoltăm și grâul de toamnă și avem nevoie să se constate pagubele. Să ni se elibereze acte de calamitate pentru că nu vrem să fim acuzați că am vândut cereale la negru sau că ne ocupăm cu afaceri dubioase. Anul trecut, am avut noroc că am făcut sesizare la Direcția Agricolă despre valul de secetă care ne-a lovit culturile. Când am mers la ANAF, funcționarii m-au luat la rost. Păi, cum domnule, de aveți o producție așa mică la hectar?! Ați primit subvenții, statul vă ajută și veniți cu producția asta. Le-am prezentat actul de calamitate și au încetat cu bănuielile, spune fermierul Vasile Stanciu.
Fermierul exploatează 402 ha în județul Galați și este unul dintre cei ale căror culturi sunt afectate de secetă. Anul ăsta, a cultivat grâu, floarea soarelui și porumb. Am investit 2.500 de lei pe hectarul de grâu și în proporție de aproape 80% este calamitat. Am nevoie să-mi elibereze comisia acte de calamitate înainte de a intra la recoltat. Pe la 1 iulie grâul de toamnă ajunge la maturitate și nu mai putem aștepta cu el în câmp.
Vasile Stanciu i-a expediat joi, 18 iunie, o scrisoare despre starea culturilor și seceta care i-a lovit pe fermieri și Ministerului Agriculturii și a menționat că este în atenția secretarului de stat Daniel Botănoiu.
Marius Mihăilă, directorul Direcției Agricole Galați, spune că încearcă să ajungă cumva la miile de fermieri. Din păcate, instituția are posibilități financiare restrânse și personal puțin. Vorbim de mii de cazuri venite din toate colțurile județului. Și culturile de toamnă și cele de primăvară sunt distruse de secetă. Săptămâna trecută, a mai căzut și grindină. Căutăm o formulă să le soluționăm toate aceste sesizări. O să rugăm primăriile să ne ajute cumva cu transportul ca să ajungem în zonele afectate împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Chiar dacă avem puțini oameni, noi trebuie să-i sprijinim pe fermieri.
La începutul săptămânii, ministrul Daniel Constantin a declarat că fermierii care au suferit pagube din pricina secetei ar putea primi ajutoare financiare. Șeful Agriculturii românești a spus că va insista pe lângă Comisia Europeană pentru acest lucru.
Prefecturile sunt mobilizate și facem o evaluare la nivel național. Este adevărat că sunt zone unde seceta este instalată, în special pe zona Moldovei. Chiar vreau să intervenim cu mai multe forme de sprijin, a spus Constantin.