Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi Botoşani întâmpină mari dificultăţi în recuperarea unor terenuri aflate în proprietatea unor companii private, teren de care depinde foarte mult efectivul de ovine existent în Staţiune.
În acest sens, directorul staţiunii – Ionică Nechifor a înaintat o scrisoare deschisă către reprezentanţii judeţului Botoşani în Parlament. O redăm integral mai jos!
„Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi Botoşani, cu sediul în localitatea Răchiţi, judeţul Botoşani, CUI-617147, reprezentată legal prin director ing. Ionică Nechifor, vă aducem la cunoştinţa următoarele:
Unitatea noastră deţine în prezent o suprafaţă de teren de 1.163,02 h, un număr de 1100 de capete, femele adulte ovine din rasa Karakul de Botoşani - 150 capete; femele adulte caprine - 750 capete, tineret an curent, tineret an precedent, masculi), obiectul de activitate, cercetare-dezvoltare în agricultură, ramură de bază fiind zootehnie cu implicare şi în sectorul vegetal.
În acest moment este pe o direcţie bună, de la preluarea funcţiei de director, zi de zi fac eforturi de a redresa activitatea în Staţiune, aceasta fiind într-o situaţie în care trebuie susţinută din toate zonele de influenţă: administartiv, profesional, politic, pentru a reuşi redresarea şi relansarea atât a cercetării cât şi a producţiei. Am preluat aceasta Staţiune din dorinţa de a reda o parte din strălucirea pe care a avut-o altă dată, fiind recunoscută ca instituţie ce a creat rasa Karakul de Botoşani, spun să redau parţial aceasta strălucire, fiindcă nu mai deţine la ora actuală efectivul de animale existent în 1989 (17 mii cap) şi nici terenul aferent (10 mii h).
Încă din luna iulie 2013, când am preluat Staţiunea de Cercetare Popăuţi, sunt ameninţat de persoane cu influenţă pentru a ceda terenurile Staţiunii în exploatarea şi în favoarea acestora. Mai mult, este deosebit de periculoasă iniţierea unui proiect de modificare a Legii 45/2009 cu reglementare în 2011, privind terenurile Staţiunii care se discută în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, marţi 03.06.2014, la poziţia
7. (Pl. x 226/2014, propunerea legislativă privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, judeţul Botoşani, în domeniul public al judeţului Botoşani şi în administrarea Consiliului Judeţean Botoşan i- Cameră decizională).
Staţiunea de Cercetare Popăuţi este imaginea, brandul fermierilor crescători de ovine din rasa Karakul; este locul în care fermierii, cercetătorii, specialiştii din agricultură se întrunesc şi dezbat viitorul agriculturii din zona Moldovei.
În anul 2014, Staţiunea de Cercetare Popăuţi a început lucrările de formare a liniilor de lapte şi carne din fonduri proprii (oaia de carne Popauţi şi oaia de lapte Popauţi) în condiţiile în care nu avem finanţare de la bugetul statului sau proiecte finanţate, în cazul în care aceste terenuri sunt luate în administrare de către Consiliul Judeţean Botoşani, suntem în imposibilitatea de a mai reuşi lucrările propuse.
Domnilor senatori şi deputaţi din Botoşani,
Ne adresăm dumneavoastră ca ultimă speranţă, să ne sprijiniţi în demersurile noastre de a opri astfel de intenţii, total împotriva voinţei conducerii Staţiunii, fermierilor botoşăneni, intenţii ce nu fac bine agriculturii botoşănene, ci doar deservesc interesele anumitor grupuri care urmăresc acapararea terenurilor şi distrugerea patrimoniului.
În acest context, Staţiunea Popăuţi întâmpină mari dificultăţi în recuperarea unor terenuri aflate în proprietate şi deţinute abuziv (147 h) de către firma SC ECO-LEV SRL, teren de care depinde foarte mult efectivul de ovine existent în Staţiune, fiind foarte aproape de adăposturile de animale ale unităţii.
Constat cu regret că anumite aspecte în derularea recuperării terenurilor se desfăşoară anevoios ceea ce duce la stări conflictuale, incapacitatea de a asigura necesarul de furaje pe 2014, la efectivul existent. Aceste terenuri făceau parte din planul de redresare al staţiunii. Din acest punct de vedere, documentele existente la unitate sunt expirate, iar administratorul firmei refuză eliberarea acestora.
Mai doresc să ştiţi că voi utiliza toate căile fie ele politice, fie administrative, fie de mass-media, fie de justiţie pentru apărarea dreptului la existenţă a uneia dintre cele mai valorase Staţiuni de Cercetare la specia ovine din Moldova şi una dintre cele mai frumoase creaţii din România şi anume ovinele Karakul de Botoşani, cu varietăţile de culoare existente în cadrul rasei.
Cu Consideraţie,
DIRECTOR S.C.D.C.O.C. Popăuţi
C.St. Drd. Ing. Ionică Nechifor”.