Adama
Vinasa Rompak

Scrisoare deschisă: SCDCOC Popăuţi întâmpină dificultăţi în recuperarea unor terenuri agricole

Publicat: 02 iunie 2014 - 13:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi Botoşani întâmpină mari dificultăţi în recuperarea unor terenuri aflate în proprietatea unor companii private, teren de care depinde foarte mult efectivul de ovine existent în Staţiune.

În acest sens, directorul staţiunii – Ionică Nechifor a înaintat o scrisoare deschisă către reprezentanţii judeţului Botoşani în Parlament. O redăm integral mai jos!
„Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi Botoşani, cu sediul în localitatea Răchiţi, judeţul Botoşani, CUI-617147, reprezentată legal prin director ing. Ionică Nechifor, vă aducem la cunoştinţa următoarele:
Unitatea noastră deţine în prezent o suprafaţă de teren de 1.163,02 h, un număr de 1100 de capete, femele adulte ovine din rasa Karakul de Botoşani - 150 capete; femele adulte caprine - 750 capete, tineret an curent, tineret an precedent, masculi), obiectul de activitate, cercetare-dezvoltare în agricultură, ramură de bază fiind zootehnie cu implicare şi în sectorul vegetal.
În acest moment este pe o direcţie bună, de la preluarea funcţiei de director, zi de zi fac eforturi de a redresa activitatea în Staţiune, aceasta fiind într-o situaţie în care trebuie susţinută din toate zonele de influenţă: administartiv, profesional, politic, pentru a reuşi redresarea şi relansarea atât a cercetării cât şi a producţiei. Am preluat aceasta Staţiune din dorinţa de a reda o parte din strălucirea pe care a avut-o altă dată, fiind recunoscută ca instituţie ce a creat rasa Karakul de Botoşani, spun să redau parţial aceasta strălucire, fiindcă nu mai deţine la ora actuală efectivul de animale existent în 1989 (17 mii cap) şi nici terenul aferent (10 mii h).
Încă din luna iulie 2013, când am preluat Staţiunea de Cercetare Popăuţi, sunt ameninţat de persoane cu influenţă pentru a ceda terenurile Staţiunii în exploatarea şi în favoarea acestora. Mai mult, este deosebit de periculoasă iniţierea unui proiect de modificare a Legii 45/2009 cu reglementare în 2011, privind terenurile Staţiunii care se discută în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, marţi 03.06.2014, la poziţia
7. (Pl. x 226/2014, propunerea legislativă privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, judeţul Botoşani, în domeniul public al judeţului Botoşani şi în administrarea Consiliului Judeţean Botoşan i- Cameră decizională).
Staţiunea de Cercetare Popăuţi este imaginea, brandul fermierilor crescători de ovine din rasa Karakul; este locul în care fermierii, cercetătorii, specialiştii din agricultură se întrunesc şi dezbat viitorul agriculturii din zona Moldovei.
În anul 2014, Staţiunea de Cercetare Popăuţi a început lucrările de formare a liniilor de lapte şi carne din fonduri proprii (oaia de carne Popauţi şi oaia de lapte Popauţi) în condiţiile în care nu avem finanţare de la bugetul statului sau proiecte finanţate, în cazul în care aceste terenuri sunt luate în administrare de către Consiliul Judeţean Botoşani, suntem în imposibilitatea de a mai reuşi lucrările propuse.

Domnilor senatori şi deputaţi din Botoşani,
Ne adresăm dumneavoastră ca ultimă speranţă, să ne sprijiniţi în demersurile noastre de a opri astfel de intenţii, total împotriva voinţei conducerii Staţiunii, fermierilor botoşăneni, intenţii ce nu fac bine agriculturii botoşănene, ci doar deservesc interesele anumitor grupuri care urmăresc acapararea terenurilor şi distrugerea patrimoniului.
În acest context, Staţiunea Popăuţi întâmpină mari dificultăţi în recuperarea unor terenuri aflate în proprietate şi deţinute abuziv (147 h) de către firma SC ECO-LEV SRL, teren de care depinde foarte mult efectivul de ovine existent în Staţiune, fiind foarte aproape de adăposturile de animale ale unităţii.
Constat cu regret că anumite aspecte în derularea recuperării terenurilor se desfăşoară anevoios ceea ce duce la stări conflictuale, incapacitatea de a asigura necesarul de furaje pe 2014, la efectivul existent. Aceste terenuri făceau parte din planul de redresare al staţiunii. Din acest punct de vedere, documentele existente la unitate sunt expirate, iar administratorul firmei refuză eliberarea acestora.
Mai doresc să ştiţi că voi utiliza toate căile fie ele politice, fie administrative, fie de mass-media, fie de justiţie pentru apărarea dreptului la existenţă a uneia dintre cele mai valorase Staţiuni de Cercetare la specia ovine din Moldova şi una dintre cele mai frumoase creaţii din România şi anume ovinele Karakul de Botoşani, cu varietăţile de culoare existente în cadrul rasei.
Cu Consideraţie,
DIRECTOR S.C.D.C.O.C. Popăuţi
C.St. Drd. Ing. Ionică Nechifor”.

Vizualizat: 2332 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii