În 2 iunie 2015, în ferma Andagra din jud. Arad, şi în 3 iunie, în ferma Staţiunii Didactice a USAMVB Timişoara, câteva sute de fermieri din vestul ţării au participat la prezentarea în câmp a loturilor cu cereale păioase realizate în acest an de „Şcoala de soiuri”, un program privat de cercetare deja consacrat, coordonat de Mirela şi Octavian Guler şi derulat sub deviza „experienţe la scară mare, în condiţii de producţie”.
„Nu sunt loturi demonstrative, sunt culturi comparative de concurs”, a ţinut să precizeze Octavian Guler, consilier tehnic şi coordonator al programului Şcoala de soiuri.
La Arad au fost prezentate 34 de soiuri de grâu. La Timişoara, pe platforma realizată, pentru al treilea an consecutiv, în colaborare cu Staţiunea Didactică a USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, au fost cultivate 44 de soiuri de grâu şi 8 soiuri de triticale. „Sunt peste 20 de soiuri noi, faţă de anul trecut. Sunt chiar şi companii care nu au avut soiuri de grâu anul trecut pe piaţa din România. Soiuri cu peste doi ani vechime la Şcoala de soiuri sunt doar patru sau cinci, ceea ce înseamnă că material biloogic foarte nou intră frecvent în piaţa agricolă, ceea ce poate să fie un avantaj pentru fermieri, precum şi pentru amelioarea românească, adică un pic de presiune să-i stimuleze în activitate”, ne-a spus Octavian Guler.
De la stg. la dr.: Mateiu Corvin - administrator SC Agro Nevada Tim, Octavian Guler - coordonator Şcoala de soiuri, Paul Pârşan - rector USAMVB Timişoara, Alexander Degianski - director Staţiunea Didactică a USAMVB Timişoara
Tehnologia aplicată a fost unitară pentru toate cele 52 de soiuri de păioase, dar, pentru a evidenţia particularităţile materialului biologic (toleranţă la stres, boli etc.) şi răspunsul acestuia la tehnologia aplicată, pentru fiecare soi au fost realizate, în paralel, parcele pe care nu a fost făcut nici un tratament.
Câmpuri de experienţe cu hibrizi de porumb, floarea soarelui şi sorg
Câmpuri de experienţe ale Şcolii de Soiuri 2015 mai sunt, tot în jud. Timiş, la Maxagro Gătaia - 58 hibrizi de porumb, la Columirom Comloşu Mare - 40 hibrizi de porumb, la Agro-Moţ Sânnicolau Mare - 56 hibrizi de floarea soarelui şi la Alsace Farm Buziaş - 20 hibrizi de sorg.
Citiţi detalii despre tehnologia aplicată şi observaţiile în câmp în ediţia nr. 11 a Revistei Ferma, care apare după jumătatea lunii iunie 2015.