Adama
AGRICOVER

Schimbările climatice: Este momentul pentru diversificarea culturilor

Publicat: 03 octombrie 2011 - 14:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În faţa ameninţărilor generate de schimbările climatice care determină secete, inundaţii, paraziţi se impune diversificarea producţiilor agricole, avertizează specialiştii.

Populaţia mondială (care se apropie de 7 miliarde de locuitori) depinde masiv de circa 10 produse agricole. Atunci când încălzirea climei se va accentua, multe din culturile agricole vor avea de suferit din cauza aerului prea cald şi uscat (sau umed) şi vor fi invadate de insecte şi paraziţi.

„Agricultorii s-au adaptat mereu, dar ritmul transformărilor generate de modificările climatice va fi mai alert decât a fost în trecut. Va trebui să ne grăbim”, a declarat pentru AFP, Bruce Campbell, directorul Programului de Cercetare pentru Schimbări Climatice, Agricultură şi Securitate Alimentară (CCAFS).

Vor fi necesare cel puţin 7 miliarde de dolari pentru irigaţii
Într-o serie de studii, experţii analizează riscurile pentru anumite produse de bază cum ar fi: grâul, porumbul, bananele şi maniocul. Ei dau şi exemplul cartofului, vulnerabil în faţa căldurii care împiedică dezvoltarea amidonului, un nutrient vital pentru sute de milioane de oameni.
Odată cu încălzirea climei, cultura cartofului va deveni riscantă în sudul Africii şi în zonele tropicale, iar în zonele septentrionale va fi ameninţată de paraziţi.

Vor fi necesare investiţii suplimentare de cel puţin 7 miliarde de dolari pentru irigaţii, cercetare agronomică şi construirea infrastructurilor rurale, se estimează în volumul intitulat Strategii de Adaptare a Culturilor la Schimbările Climatice ('Crop Adaptation to Climate Change'), publicat luni.

Agricultorii ar putea apela la OMG
Potrivit cercetătorilor, un rol cheie în diversificarea producţiilor agricole îl vor avea băncile de seminţe şi genomii cunoscuţi. Identificarea caracteristicilor genetice proprii plantelor sălbatice poate furniza un stoc de gene care să permită combaterea celor mai grele condiţii.

Recurgerea la organismele modificate genetic, contestată de numeroase organizaţii ecologiste poate fi avută în vedere. Dar 'aceasta este o problemă la care societatea trebuie să răspundă', declară cu prudenţă Campbell.

Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC) estimează că temperaturile la suprafaţa Terrei vor creşte probabil cu 1,8 până la 4 grade Celsius în secolul XXI.

Potrivit multor oameni de ştiinţă, acest proces de încălzire este probabil deja în desfăşurare, a reamintit Campbell, avertizând asupra riscului de „a mai aştepta încă 10 ani” pentru diversificarea culturilor agricole. „Două tipuri de schimbări se vor produce: o creştere graduală a temperaturilor şi episoade extreme de caniculă şi inundaţii. Cred că acestea deja se întâmplă. Potrivit datelor meteo, au fost bătute foarte multe recorduri, chiar dacă acestea sunt dificil de atribuit schimbărilor climatice”, a mai precizat el, potrivit Agerpres.

Vizualizat: 2354 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

În 2011 a crescut suprafaţa cultivată cu legume ecologice

În 2011 a crescut suprafaţa cultivată cu legume ecologice

Suprafaţa cultivată cu legume în sistem ecologic este estimată pentru anul agricol 2011 la circa 956 hectare, comparativ cu anul 2010, când aceasta a fost de 739,32 de hectare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Statistic, seceta de toamnă e prezentă în opt din zece ani

Statistic, seceta de toamnă e prezentă în opt din zece ani

Prezent la „Expoziţia şi bursa de ovine Ţurcana”, organizată în localitatea Costeşti, judeţul Hunedoara, la poalele Munţilor Orăştiei, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a spus că nu se poate vorbi încă de o secetă, ploile lipsind toamna în majoritatea ultimilor ani.

Fermierii români întâmpină probleme în administrarea terenurilor

Fermierii români întâmpină probleme în administrarea terenurilor

Un sfert din fermierii români îşi gestionează cu dificultate terenurile sau întâmpină probleme atunci când încearcă să îşi extindă exploataţiile prin achiziţii de noi suprafeţe, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de consultanţă agricolă Agroadvice, parte a grupului Agricover. 

Studiu: Provocările fermierilor români - preţurile la cereale şi la inputuri

Studiu: Provocările fermierilor români - preţurile la cereale şi la inputuri

Provocările fermierilor români sunt în principal legate de preţurile la cereale şi de preţurile la achiziţii/inputuri, ambele având impact direct asupra profitabilităţii fermei, relevă studiul de piaţă „Nevoi şi atitudini ale fermierilor”, realizat de compania de cercetare de piaţă MRI Research & Consulting, în cadrul proiectului AgroManager, finanţat din fonduri europene.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii