În faţa ameninţărilor generate de schimbările climatice care determină secete, inundaţii, paraziţi se impune diversificarea producţiilor agricole, avertizează specialiştii.
Populaţia mondială (care se apropie de 7 miliarde de locuitori) depinde masiv de circa 10 produse agricole. Atunci când încălzirea climei se va accentua, multe din culturile agricole vor avea de suferit din cauza aerului prea cald şi uscat (sau umed) şi vor fi invadate de insecte şi paraziţi.
„Agricultorii s-au adaptat mereu, dar ritmul transformărilor generate de modificările climatice va fi mai alert decât a fost în trecut. Va trebui să ne grăbim”, a declarat pentru AFP, Bruce Campbell, directorul Programului de Cercetare pentru Schimbări Climatice, Agricultură şi Securitate Alimentară (CCAFS).
Vor fi necesare cel puţin 7 miliarde de dolari pentru irigaţii
Într-o serie de studii, experţii analizează riscurile pentru anumite produse de bază cum ar fi: grâul, porumbul, bananele şi maniocul. Ei dau şi exemplul cartofului, vulnerabil în faţa căldurii care împiedică dezvoltarea amidonului, un nutrient vital pentru sute de milioane de oameni.
Odată cu încălzirea climei, cultura cartofului va deveni riscantă în sudul Africii şi în zonele tropicale, iar în zonele septentrionale va fi ameninţată de paraziţi.
Vor fi necesare investiţii suplimentare de cel puţin 7 miliarde de dolari pentru irigaţii, cercetare agronomică şi construirea infrastructurilor rurale, se estimează în volumul intitulat Strategii de Adaptare a Culturilor la Schimbările Climatice ('Crop Adaptation to Climate Change'), publicat luni.
Agricultorii ar putea apela la OMG
Potrivit cercetătorilor, un rol cheie în diversificarea producţiilor agricole îl vor avea băncile de seminţe şi genomii cunoscuţi. Identificarea caracteristicilor genetice proprii plantelor sălbatice poate furniza un stoc de gene care să permită combaterea celor mai grele condiţii.
Recurgerea la organismele modificate genetic, contestată de numeroase organizaţii ecologiste poate fi avută în vedere. Dar 'aceasta este o problemă la care societatea trebuie să răspundă', declară cu prudenţă Campbell.
Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (GIEC) estimează că temperaturile la suprafaţa Terrei vor creşte probabil cu 1,8 până la 4 grade Celsius în secolul XXI.
Potrivit multor oameni de ştiinţă, acest proces de încălzire este probabil deja în desfăşurare, a reamintit Campbell, avertizând asupra riscului de „a mai aştepta încă 10 ani” pentru diversificarea culturilor agricole. „Două tipuri de schimbări se vor produce: o creştere graduală a temperaturilor şi episoade extreme de caniculă şi inundaţii. Cred că acestea deja se întâmplă. Potrivit datelor meteo, au fost bătute foarte multe recorduri, chiar dacă acestea sunt dificil de atribuit schimbărilor climatice”, a mai precizat el, potrivit Agerpres.