Adama
AGRICOVER

SCANDALUL CELOR 23 DE EURO/HA! DE CE AȚI MINȚIT FERMIERII?!

Publicat: 15 octombrie 2018 - 21:27
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII ROMÂNI, ÎN PRAGUL FURIEI! Fermierii români sunt furioși pentru că au fost mințiți! O spunem pe șleau și când o spunem ne bazăm pe declarațiile publice făcute de ministrul agriculturii, Petre Daea, și pe declarațiile ulterioare care aparțin directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, și care, probabil, nu a vrut să-și contrazică șeful.

AGROINFO v-a explicat astăzi, cu ajutorul unor specialiști din APIA, care a fost complicatul algoritm după care s-au împărțit banii alocați României din rezerva agricolă pentru situații de criză, constituită la nivel european și care nu a fost cheltuită pe anul 2017.

Este vorba despre 16.451.931,77 euro ce s-au distribuit fermierilor, care au încasat plăți directe peste  suma de 2.000 de euro, după un algoritm stabilit de APIA Aparat Central, dar care algoritm nu are legătură cu alocarea unei sume fixe pe hectar. Despre acest algoritm, fermierii au aflat abia astăzi. Ei au trăit cu speranța că vor primi 23 de euro pe hectar.

Pe 12 octombrie 2018, APIA Aparat Central a început să vireze banii în conturile fermierilor și atunci s-a observat că nici vorbă de 23 de euro pe hectar, sumele primite fiind mult mai mici. Imediat, a fost vehiculată printre fermieri informația potrivit căreia APIA ar plăti doar 23 de euro pentru fiecare exploatație agricolă. Nu, nu se plătesc doar 23 de euro pe fermă. Nu este corectă această informație! Dar nu se plătesc nici 23 de euro pe hectar.  Nici această informație nu este corectă! Chiar dacă fermierii au fost mințiți până-n ultima clipă că vor încasa 23 de euro pe hectar. Cum au fost mințiți? În declarații oficiale făcute de ministrul agriculturii și, ulterior, de șeful APIA, care, credem noi, nu voia să-și contrazică șeful. Cât se poate de grav!

Cine a spus prima oară că fermierii vor primi un bonus la subvenții de 23 de euro pe hectar?

Nimeni altul decât ministrul agriculturii, Petre Daea. Unde a declarat ministrul agriculturii așa ceva? În conferința de presă organizată la Ministerul Agriculturii pe data de 28 august 2018. Cine era prezent acolo? Toată presa scrisă, online, audio-video. Adică, domnul ministru al agriculturii avea în față un snop de microfoane, de la aproape toate posturile de televiziune și o grămadă de reportofoane de la aproape toate publicațiile. Nu a fost prezentă doar presa agricolă! Nu s-a făcut această declarație într-un interviu dat unei singure publicații! Ministrul agriculturii a făcut această declarație în plină conferință de presă. Nu am auzit doar noi sau doar colegii noștri din presa agricolă. A auzit-o toată țara românească, așa cum îi place ministrului agriculturii să spună.

Deci, ministrul agriculturii a declarat că fermierii vor primi un bonus de 23 de euro pe hectar. Și înainte de a declara acest lucru, a atras atenția jurnaliștilor prezenți: Opinia publică să fie corect informată. Aveți dreptate, domnule ministru, dar noi, presa, nu ne putem asuma declarațiile dumneavoastră.

Cu câtva timp în urmă, dând un anumit semnal de îngrijorare că România ar fi pierdut 16 milioane de euro, ca urmare a corecțiilor financiare, știindu-se mecanismele de lucru care se folosesc la nivelul Comisiei Europene, vă spun acum, aici, că acești bani nu s-au pierdut, iar interesul nostru a fost tot timpul acolo unde modul de lucru și de interpretare merită să-l aplici pentru a aduce ultimul cent cuvenit țării în buzunarul fermierului.

Vă spun astăzi că cele 16 milioane sunt aprobate de Comisia Europeană, deci nu sunt bani pierduți, iar fermierii îi vor avea în conturi de săptămâna aceasta. Mai precis, am informațiile tehnice cum că la mijlocul săptămânii ce vine să pornească banii, iar fermierii vor avea săptămâna viitoare acești bani în conturi. Care înseamnă un număr de 93.000 de fermieri și ca sumă pe fiecare hectar undeva în jur de 23 de euro. Sunt banii fermierilor, merită să fie la ei, merită să facem orice efort oricât de mare ca banii să fie la ei, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, în cadrul conferinței de presă, susținută la Ministerul Agriculturii pe data de 28 august 2018.

VIDEO AICI CU DECLARAȚIA MINISTRULUI AGRICULTURII!

Așadar, să o luăm cu începutul. Singura publicație care a dat semne de îngrijorare că acești bani vor fi pierduți a fost AGROINFO. Când s-au împărțit, anul trecut, banii din rezerva agricolă pentru situații de criză, România a fost exclusă de pe listă, singura țara UE care nu apărea pe listă, pentru că autoritățile noastre nu au fost capabile să completeze în timp util declarația pentru plățile directe făcute fermierilor. Se împiedicau în pragul de 2.000 de euro. Noi am demonstrat acest lucru, la vremea respectivă, cu documente cât se poate de oficiale primite de noi de la Comisia Europeană.  VEZI AICI AMĂNUNTE: ULTIMA ORĂ! NOU REGULAMENT EUROPEAN pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

După ce am dezvăluit noi că s-a greșit o declarație trimisă Comisiei Europene și riscăm să pierdem banii, au intrat autoritățile în trepidații, și-au revenit și au trimis declarația corectă ca să vină banii în țară și să fie dați fermierilor.

Au venit, în sfârșit banii în țară, cele 16.451.931,77 euro, mult așteptate de agricultori. Ce s-a întâmplat cu banii de la momentul venirii în țară? Trecem peste amânările la plată cu care deja fermierii sunt foarte obișnuiți. Să ne referim la celelalte informații date de ministrul agriculturii în declarația sa. Înseamnă un număr de 93.000 de fermieri, a spus ministrul agriculturii. E ca la Radio Erevan. Nu sunt 93.000 de fermieri români între care se împart acești bani. APIA ne-a comunicat oficial, pe data de 12 octombrie 2018, că sunt pe lista de plată: 76.141 de dosare, cu alte cuvinte, de fermieri. Un fermier nu are n dosare de subvenții la APIA. Are unul singur, după știința noastră.

Să spunem că nu este așa de grav că s-a greșit numărul fermierilor care încasează acest bonus. Partea gravă este că fermierilor li s-a spus că vor primi 23 de euro pe hectar. Cine le-a spus acest lucru? Ministrul agriculturii, Petre Daea!

La insistențele fermierilor, ulterior declarației făcută de ministrul Daea, AGROINFO l-a întrebat de două ori pe directorul general APIA, Adrian Pintea, când vor fi plătiți acești bani și dacă fermierii vor încasa 23 de euro/ha sau vor primi mai puțin, pentru că, la un moment dat, agricultorii ne-au spus că au auzit că vor primi doar 9 euro pe hectar. De fiecare dată, șeful APIA ne-a declarat că este vorba despre 23 de euro pe hectar. Noi am publicat și niciun oficial al Ministerului Agriculturii nu ne-a contrazis.

CITIȚI AICI DECLARAȚIA: EXCLUSIV! ȘEFUL APIA, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ PLATA DE 23 EURO/HA!

Domnule ministru, de la dumneavoastră a pornit informația că fermierii vor primi 23 de euro pe hectar. Noi ascultăm sfatul dumneavoastră, ne străduim, așa cum ne-ați atenționat, să informăm corect opinia publică și vă întrebăm acum: de ce au fost mințiți fermierii? De ce ați declarat în conferință de presă că fermierii vor primi 23 de euro pe hectar? De ce ați furnizat presei o informație incorectă pe care noi, presa, la rândul nostru, am răspândit-o printre fermieri?

Vizualizat: 17553 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

20 noiembrie 2024 - 18:59

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) o dă exemplu pe tânăra fermieră Nela Nicoleta Caloian care a investit bine ajutorul de 50.000 de euro încasat din fonduri europene.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Conducerea Fabricii de zahăr Luduș, acuzată de unii fermieri că le dă sume mai mici pe tona de sfeclă!

Conducerea Fabricii de zahăr Luduș, acuzată de unii fermieri că le dă sume mai mici pe tona de sfeclă!

20 noiembrie 2024 - 15:43

Printre fermierii care aduc acuzații Fabricii de zahăr Luduș este și producătorul de sfeclă Emil Turdeanu din Cluj. Acesta susține că, pe fondul producțiilor mai slabe de anul acesta, patronatul a propus să plătească fermierilor cu 3 euro mai puțin pe tonă, iar unii acceptă, pentru a primi banii mai repede, scrie G4Food.

Ajutor național tranzitoriu cu termen plată în decembrie!

Ajutor național tranzitoriu cu termen plată în decembrie!

20 noiembrie 2024 - 06:33

Fermierii care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu pentru cultura de hamei au termen până la 1 decembrie 2024 să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) actul care demonstrează că au recoltat suprafața agricolă cultivată cu această cultură.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

19 noiembrie 2024 - 22:52

Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.

Derogări MADR: Termen prelungit și eliminare sancțiuni!

Derogări MADR: Termen prelungit și eliminare sancțiuni!

19 noiembrie 2024 - 19:38

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordin prin care prelungește valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare a viței-de-vie și elimină o parte din sancțiuni pentru viticultori.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Popescu cristi
|
10. 16, 2018. Tuesday 12:37
Au intrat 48,48 lei si la micii fermierii. Deci putem spune ca nu s-au facut plati? Nu putem. Trăiască PCR! ĂĂĂ, PSD.
1.
Mincinosul
|
10. 15, 2018. Monday 21:51
Pentru că toată activitatea tovarășului daea este o imensă minciună!
Totul este o mascaradă, așa cum este și începerea plăților la ora 12 noaptea. Este “revelionul fermierilor” cumva, de trebuie să stea funcționarii APIA aliniați pe lângă pereți la miezul nopții?
La fel de bine și normal era ca plățile să înceapă la ora 8, pentru că “traseul” banilor și termenul la care intră în cont sunt aceleași.
Și oricum se autorizează fermierii mici, cu cereri simple și suprafețe mici, doar să se poată spune că s-a dat drumul la plăti!
Asta cu condiția să nu se blocheze iar soft-ul, caz in care un funcționar va da un “clik dreapta” și poporul va dormi liniștit...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La plimbare cu soţia

La plimbare cu soţia
Când ies la plimbare în oraş cu soţia mea, mereu o ţin de mână... Detalii