Fermierii care greșesc în cererea unică de plată vor suporta sancțiuni mai blânde. Penalizările vor fi reduse, în unele cazuri, chiar la jumătate. Ca să pună capăt „climatului de frică” pentru fermierii care solicită subvenții în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan a decis să simplifice anumite aspecte legate de pățile directe. Iată propunerile, care vor fi, cel mai probabil, aplicate de anul viitor, pentru anul de cerere 2016!
Pe 19 ianuarie 2016, comisarul Phil Hogan a prezentat Comisiei de Agricultură din Parlamentul European un set de propuneri pentru simplificarea Politicii Agricole Comune. Modificările, trei la număr, vizează sistemul de sancțiuni aplicate schemelor de plăți directe:
1. Verificarea preliminară a cererilor de plată;
2. Un sistem simplificat pentru sancțiunile administrative;
3. Un „cartonaș galben” pentru prima abatere;
1. Verificarea preliminară a cererilor de plată
Verificarea preliminară a cererilor de plată permite fermierilor să-și corecteze cererea de plată în următoarele 35 de zile după data limită de depunere, fără să fie penalizați.
Agroinfo v-a informat deja despre această măsură: Cum reușesc fermierii români să rămână cu subvențiile întregi!
2. Un sistem simplificat pentru sancțiunile administrative
Actualul sistem de calcul al sancțiunilor privind plățile pe suprafață este bazat pe diferite categorii de erori, ce pot genera penalizări de plată care, în unele cazuri, sunt de peste două ori mai mari decât suprafața supradeclarată de fermier. Acest sistem va fi înlocuit cu o sancțiune unică: de 1,5 ori suprafața supradeclarată. Odată aprobat, noul sistem de sancțiuni va fi aplicat pentru anul de cerere 2016!
Ca și până acum, NU vor fi penalizate la plată supradeclarările ce privesc suprafețe mici, de până la 3% din totalul suprafeței declarate sau 2 ha, a precizat comisarul european pentru Agricultură.
Citiți cum sunt penalizați în prezent fermierii pentru erorile din cererea unică de plată!
3. „Cartonaș galben” pentru prima abatere
A treia modificare aduce mai multă indulgență pentru fermierii care se află la prima eroare și au supradeclarat sub 10% din suprafața determinată pentru plată: aceștia vor primi din partea Agenției de Plăți un „cartonaș galben”, care le reduce penalizarea la jumătate! Totuși, fermierii care primesc din partea APIA cartonașul galben, vor intra la controlul pe teren în anul următor celui în care au primit cartonașul.