Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a emis 12 autorizaţii pentru recoltarea stufului din Rezervaţie în sezonul 2011-2012, iar societăţile concesionare apreciază că acest sezon va fi unul mult mai bun decât cel anterior.
Cea mai mare cantitate care poate fi recoltată, respectiv 12.876 de tone de stuf, a fost atribuită societăţii Stuf Delta Production SRL.
„Pentru sezonul de recoltare 2011-2012, au fost propuse pentru exploatare 14.500 de hectare, cota atribuită este de 16.203,6 tone stuf sortat, respectiv un potenţial recoltabil de 1,1 tone de stuf sortat/hectar”, se arată în informarea ARBDD, transmisă de Agerpres.
Nivelul scăzut al Dunării creează bune condiţii pentru recoltarea stufului
Sezonul anterior de recoltare a stufului a fost unul destul de dificil, din cauza cotelor ridicate ale Dunării care nu au permis desfăşurarea activităţii în condiţii corespunzătoare, motiv pentru care în sezonul de recoltare 2010-2011, potrivit ARBDD, din cantitatea estimată a se recolta de 15.643,36 de tone s-a realizat o cantitate de doar 6.222 de tone de stuf.
„Anul acesta cotele Dunării au fost mici şi sunt condiţii foarte bune de recoltare a stufului, dar noi vom începe campania luna viitoare. Sperăm ca situaţia din sezonul trecut să nu se repete şi să avem producţii bune de data aceasta”, a declarat pentru Agerpres directorul societăţii Noor Stuf SA, Bogdan Tudor.
Acoperind circa 173.000 de hectare, Delta Dunării este cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din lume, acestea reprezentând un important filtru natural pentru apa contaminată, pentru intrarea poluanţilor în Marea Neagră, dar şi un habitat principal pentru numeroase specii de păsări, mamifere şi peşti.
sursa: Agerpres