3.000 DE EURO AJUTOR DE MINIMIS. Producătorii de tomate în spații protejate au șansa să încaseze un ajutor de minimis de 3.000 de euro/an pentru o suprafață de 1.000 mp pe care să cultive tomate în spații protejate. Au fost multe discuții, multe controverse legate de acest program de minimis. Scopul subvenției este acoperirea pieței românești cu roșii din producția autohtonă. Pe scurt, românul să nu mai consume roșia de import care nu se depreciază nici dacă joci fotbal cu ea, spune Petre Daea, ministrul agriculturii.
Pe înțelesul tuturor, ce spune ministrul agriculturii Petre Daea este că tomatele pe care românii le consumă din import sunt atât de îndopate cu tot felul de tratamente chimice, care să le forțeze creșterea, coacerea, etc. încât e cam greu să se strice sau să fie strivite. Se poate juca fotbal cu ele, spune Petre Daea. Gustul îl știm cu toții, e unul de plastic.
Ca românul să mănânce roșie de la el de acasă și primăvara, când roșia e o trufanda, o roșie gustoasă, a fost aprobat un program de minimis pentru cultivatorii de tomate în spații protejate. 3.000 de euro/an/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate. Banii ar trebui, spune Petre Daea, să-i ajute pe producătorii români să acopere piața de tomate în așa fel încât să nu mai aibă loc roșiile din import.
Cultivatorii români s-au plâns că le va fi aproape imposibil să iasă cu roșiile la vânzare pe data de 1 iunie, termen limită impus pentru încasarea subvenției. Concret, ei trebuie să aibă vândută cantitatea de 2000 kg/1.000 mp, producție minimă obligatorie pentru această schemă de ajutor.
Noi mâncăm tomate din import din ianuarie până la 31 decembrie. Când mâncăm noi de la noi de acasă, din spațiile noastre protejate? Păi, din solarii mâncăm din iunie până-n octombrie, în acțiunea clasică, din sere începem de la jumătatea lunii aprilie și ne ducem pâână-n octombrie, de asemenea. Și din câmp, două roșii și jumătate. Restul ce facem ? Lăsăm piața deschisă pentru produsele altora.
Ați văzut tomatele din import? Ați văzut cum cade o tomată dintr-o cutie sau un ambalaj? Cade precum mingea. Poți să joci fotbal cu ea și nu se depreciază. De ce? Răspunsul este dat de tehnologia pe care o folosește acolo și care nu poate fi egală cu cea din România.
Și atunci, interesul statal pentru o intervenție puternică, pentru că nu este o sumă oarecare, sunt 3.000 de euro, 135 de milioane de lei care ar însemna grosso modo salariul minim pe economie într-un an, interesul statal este ca să forțezi prin procedee tehnologice, și e posibil, ca să apară în luna mai tomate, în lunile noiembrie și decembrie din ciclul 2 și sunt convins că vor fi în aprilie și-n spațiile protejate ( ...) Nu că nu se poate modifica perioada, nu trebuie să se modifice pentru că interesul meu al statului e să acopăr piața. (..) Piețele să fie acoperite de produs, când vine importul să nu mai aibă loc de tomatele mele, a explicat Petre Daea, pentru Viața Satului, TVR 1.
Potrivit șefului de la Agricultură, în ciuda tuturor discuțiilor iscate de acest termen limită, fermierii români s-au înghesuit să depună cereri pentru obținerea celor 3.000 de euro. Într-o singură zi, 200 de fermieri din mai multe județe au cerut acest sprijin financiar.
După o zi, deci după o zi, că după data de 1 februarie (data la care a fost aprobat actul normativ în baza căruia se acordă acest sprijin de minimis n.r.) în 12 județe și aș vrea să vi le citesc pentru că, în momentul în care s-a lansat programul se puneau întrebările : merg în toate zonele ? Că tomatele nu se fac în toate zonele. Iată avem cereri la Argeș, Bistrița Năsăud, Botoșani, Maramureș, Harghita, Neamț, Olt, Giurgiu, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui. Înregistrate până la această dată și în situația de a corespunde din punct de vedere tehnic 200 de cereri și 236 de beneficiari care-și completează baza de date pentru a corespunde, a declarat ministrul agriculturii.