MIEREA PRODUSĂ DE ALBINE, O UTOPIE! Dezvăluiri șocante ale profesorului Avram Fițiu, de la Universitatea de Științe Agricole Cluj (USAMV)! Europenii, implicit românii, consumă tot mai mult miere falsificată sau miere surogat cu aromă de sirop de porumb. A produce miere de către albine este o utopie a unei epoci apuse, spune reprezentantul unui puternic consorțiu din industria petrochimică.
De la lansarea paginii sale personale, România Noastră, profesorul de la USAMV Cluj, Avram Fițiu, nu se ferește să dezvăluie lucruri îngrijorătoare despre ce se întâmplă în producția de alimente sau în agricultură. Cu cât sunt mai șocante cele spuse de profesor, cu atât mai mult deranjează.
Avram Fițiu dezvăluie ce miere consumăm noi, europenii.
„Mierea adulterină (modificată sau falsificată)” este principala boală pentru industria apicolă, mai mult decât pesticidele sau problemele sanitare, spunea în 2016 Profesorul Norberto Garcia din Argentina (Președintele Organizației Internaționale a Exportatorilor de Miere) invitat la congresul al 21-lea din 2016 al Uniunii Naționale al Apiculturii Franceze (UNAF) la Clermond Ferand
China care este campionul exportului mondial de miere cu o producție anuală de 450 000 tone, nu este capabilă nici măcar să-și asigure necesarul de consum național de miere estimat de Norberto Garcia la 700 000 de tone, dar este primul jucător la export cu peste 150 000 tone.
Un studiu asupra fraudei cu miere la nivelul Uniunii Europene, realizat în decembrie 2015 de către Comisia Europeană, a demonstrat conform spuselor lui Norberto Garcia că „ 32 % din eșantioanele studiate erau neconforme sau prezumate neconforme”.
Se pare că devine o utopie chiar și ideea că ar trebui să ne mai dorim să mâncăm miere care provine de la albine dacă ne luăm după Dylan Argibo, responsabilul cu comunicarea a unui puternic grup de lobby european- CEDIPA (Consorțiul European al Industriei Petrochimice și Alimentare): Societatea evoluează! A produce miere de către albine este o utopie a unei epoci apuse. Cine astăzi s-ar mai putea gândi să cultive trestie de zahar în grădina sa ca sa-și pună în cafeaua lui.
Și cum molecula de miere a făcut obiectul unui brevet depus de către CEDIPA la INPI (Insitutul Național de Proprietate Intelectuală) Franța apicultorii europeni care vor mai dori să producă miere de la albine, vor trebui să plătească o redevență referitoare la dreptul intelectual al proprietarului brevetului estimată la 4,25 euro/kg.
Germania era principalul partener al nostru, pentru că lua aproape 80% din mierea românească. Piața mierii în lume o face Germania. Nu numai că este cel mai mare producător, cel mai mare importator, dar Germania este și cel mai mare procesator și exportator din lume, pentru că au bani, au fonduri și își permit să aducă miere din toată lumea. Am fost la Hamburg și am văzut în port vapoare întregi cu miere.
Am fost și în China, într-un depozit de 4.000 de tone de miere și când am văzut ce miere aveau… era surogat, apă chioară și mirosea… Și o duceau la Hamburg (…). Acolo, în Germania, o amestecă cu miere de calitate, din România, Ungaria, Bulgaria, și mai nou cu miere din Ucraina, care este o miere de calitate. Datele oficiale arată că în jur de 5.000 de tone de miere din Ucraina au migrat către UE, dar realitatea este că s-au depășit 10.000 de tone. Ei nu au o cotă de a intra pe piața UE, pentru că s-a încercat să se ofere un ajutor Ucrainei în contextul situației cu Rusia. Și vă pot spune că Ucraina are o apicultură bună, deosebită, produc în jur de 70.000 — 80.000 de tone de miere pe an, de peste trei ori mai mult decât România. Au 3,5 milioane de familii de albine, în timp ce noi avem doar 1,4 — 1,5 milioane, a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), pentru Agerpres.
În România noastră cu peste 31 000 de apicultori din care doar cca 30 de unități au dreptul legal de a vinde miere la borcan în magazine (rezultată dintr-o unitate de procesare autorizată sanitar veterinar), ne putem întreba în mod firesc dacă mierea pe care o cumpără românii din magazine a văzut stupul de albine.
Știind că siropul de porumb este principalul înlocuitor legal în mierea produsă la nivel mondial, oare câtă miere din sirop de porumb consumă românii din supermarket? În timp ce mierea românească de la albine pleacă la Hamburg pentru amestecare cu miere surogat și etichetare ca miere germană.
Avram Fițiu
Secretar General Federația Națională de Agricultură Ecologică (F.N.A.E.)