Termenul în care aveam posibilitatea să comunicăm Comisiei Europene dacă interzicem sau aprobăm cultivarea organismelor modificate genetic a expirat. Comisia Europeană a fixat acest termen până vineri, 2 octombrie.
Daniel Constantin, ministrul agriculturii, susține că România nu are, deocamdată, o miză în această chestiune atât de dezbătută a cultivării organismelor modificate genetic. Cultivăm doar porumb modificat genetic și pe o suprafață extrem de mică.
Este o discuție pe care o vom dezvolta în viitor pentru că va rămâne, cel mai probabil, așa cum spune și Comisia Europeană, la latitudinea fiecărui stat membru dacă introduce sau nu organisme modificate genetic. În România nu avem decât în cultura porumbului, MON810, care se află pe suprafețe extrem de reduse. Din câte știu, doar un institut mai folosește acest hibrid în momentul de față. Ca atare, sigur că e un termen, până pe data de 2 octombrie, să transmitem Comisiei dacă interzicem culturile modificate genetic. Noi avem doar acest porumb pe suprafețe restrânse, nu avem de ce să notificăm Comisia Europeană. Sigur, în momentul în care vom avea soia modificată genetic, aprobată de către organismul european și internațional, atunci vom avea o dezbatere publică. Eu știu deja răspunsul fermierilor, toți fermierii, toți cercetătorii își doresc această cultură. Sigur că există o dezbatere pe care trebuie să o facem la nivelul populației. Sunt foarte multe ONG-uri care militează împotriva cultivării de organisme modificate genetic. Vom vedea la momentul respectiv și vom face o discuție amplă și să avem societatea pregătită, spune ministrul agriculturii.
Șeful Agriculturii românești recunoaște că țara noastră importă șrot de soia modificată genetic din America de Sud. Este cu totul altceva și este o chestiune aprobată de Comisia Europeană.